Erişilebilirlik

24 Kasım 2005: Amerika Şükran Günü Tatilinde


Washington Post İsrail’de Başbakan Ariel Şaron’un Likud Partisinden istifa ederek yeni bir parti kurması ve erken seçim kararı alınmasıyla ortaya çıkan tabloyu mercek altına alıyor. Gazete, Mart ayında yapılacak seçimin sonucuna göre ya İsrail-Filistin barışına ya da yeni bir şiddet dalgasına giden yolun açılacağı görüşüne yer veriyor:

"Şaron, yeni partisinin ilk toplantısında 'Filistinli terör örgütlerinin dağıtılması konusundaki ısrarımızı sürdürürken kalıcı sınırlarımızın belirleneceği bir barış anlaşması için de çaba harcayacağız,' diye konuştu. Şaron, dört yıllık iktidarı boyunca Filistinli liderlerle görüşmektense tek yanlı adımlar atmayı tercih etti. Kalıcı sınırlar derken bunu bir barış anlaşmasıyla mı yoksa yeni bir oldu-bittiyle mi yapacak? Başta Bush yönetimi olmak üzere, Ortadoğu’da önemli çıkarları bulunan kesimler, bu sorunun cevabını yaşayarak öğrenecek."

New York Times, Iraklı Şii, Sünni ve Kürt liderlerin Amerika’dan askerlerini çekmesi konusunda bir takvim istemesini Bush yönetimini zora sokacak bir gelişme olarak yorumluyor. Ancak gazete, Irak’taki farklı kesimlerin böyle bir ortak metinde uzlaşmış olmasını da önemli bir adım olarak değerlendiriyor:

"Şimdiye kadar, Amerikan askerlerinin yapay bir takvime göre Irak’tan çekilmesini hiçbir zaman savunmadık. Iraklıların kendi güvenliklerini kendilerinin sağlamasının önemini vurguladık ancak bunun için de hızlı ve ölçülebilir bir ilerleme sağlanması gerektiğinin altını çizdik. Demokrasi, insan hakları ve ulusal bütünlüğü garanti altına alacak anayasal değişikliklere gidilmesi için yapıcı bir yaklaşımın önemli olduğunu savunduk. Öyle görünüyor ki en azından bazı Iraklı liderler artık bu yönde adımlar atıyor."

Boston Globe, Kongre Kütüphanesi yöneticisi James Billington’un gündeme getirdiği dünya çapında dijital bir kütüphane oluşturulması önerisini destekliyor. Gazete, dünyanın bütün kültürel ve bilimsel mirasının böylesine devasa bir dijital kütüphanede toplanmasının kültürler arası diyaloga ve dünya barışına da hizmet edeceğini savunuyor:

"Kütüphane ücretsiz olmalı ve rakip web siteleri arasındaki muhtemel bir kültür savaşını önlemek için karşı görüştekiler de kendi kütüphanelerini oluşturabilmelidir. Telif haklarına saygı gösterilmeli, hem kapsamlı hem de kullanımı kolay bir indeksi olmalıdır. Savaşlar, iç çatışmalar, terör, salgın hastalıklar ve umutsuzluğun hüküm sürdüğü bir ortamda, dünya çapında bir dijital kütüphane düşüncesi, barışçıl bir uygarlık için gerekli küresel çalışmalara da hizmet edebilir."

Los Angeles Times ise yorum yazılarından birini bugün Amerika’da kutlanan Şükran Günü’nüne ayırmış. Gazete, geçmişte olduğu gibi bu yıl da Şükran Günü’nün birleştirici yönünün öne çıkarılması gerektiğini vurguluyor:

"Tanrıya, ailemize, dostlarımıza veya iş arkadaşlarımıza; kime minnettarlık duygusu gösteriyor olursak olalım Şükran gününde kötülük değil iyilik öne çıkmalıdır. İçeride terör tehdidine ve dışarıda süren savaşa; hatta doğal felaketlere ve yoksulluğa rağmen Amerika hala önceki nesillerin ancak hayalini kurabildiği bir refah ve barış ortamı içinde yaşıyor."

XS
SM
MD
LG