Erişilebilirlik

AB'nin Reform Baskısı Artıyor


Türkiye – Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu’nda konuşan Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, resmi bir platformda uzun zamandır Türkiye konusunda ilk kez uyarı tonu oldukça yüksek mesajlar verdi. Rehn, “3 Ekim kararının üzerinden sekiz hafta geçti. Haklı olarak Türkiye, Avrupa ve dünya için önemli olan bu olayı kutladık. Ama artık parti bitti. İş yapma zamanı geldi” diye konuştu.

Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin müzakere sürecindeki performansına ilişkin öncelikli değerlendirmeyi reformlara bakarak yapacağını söyleyen Rehn, reform sürecinin askıda kalmasının ya da yavaşlamasının müzakerelerin genelini etkileyeceğini söyledi. “Bu durumda başlıkların müzakeresinin ne anlamı ne de gereği kalır. Bu da büyük bir utanç olur” diyen Rehn, müzakerelerin ilk aşamalarında siyasi kriterlere ilişkin ilerleme beklentisini de dile getirdi.

Türkiye’nin taahhütlerini somut başarılara dönüştürmesi gerektiğine vurgu yapan Rehn, kısa vadede adım atılması gereken öncelikli konuların başına ifade özgürlüğünü yerleştirdi. İfade özgürlüğünün, basın özgürlüğü de dahil olacak şekilde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi paralelinde garanti edilmesini isteyen Rehn, Orhan Pamuk, Burak Bekdil, Hrant Dink, Baskın Oran, İbrahim Kaboğlu, Fatih Taş ve Ragıp Zarakoglu hakkında açılan davaların bu bağlamda özel bir endişe kaynağı olduğunu söyledi. 301. maddenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygun yorumlanması gerektiğini söyleyen Rehn, maddenin değiştirilmesini istedi.

Başmüzakereci Ali Babacan da toplantı sonrasında yaptığı değerlendirmede Türkiye’de yapılan reformların uygulamasının zaman almasının doğal olduğunu, bu reformları iyi sindirmek gerektiğini söyledi. Rehn’in Türk Ceza Kanunu’nda ifade özgürlüğüyle ilgili maddelerin değiştirilmesi çağrısına ise Babacan olumsuz yanıt verdi. Babacan, bu yasada değişiklik yapmak için çok erken olduğunu söyledi. İfade özgürlüğüne ilişkin olarak Türk Ceza Kanunu’nda değişklik planı olmadığını söyleyen Babacan, yasalara ilişkin uygulamayı görmek istediklerini ifade etti. Avrupa Birliği Komisyonu’nun endişelerini anladığını söyleyen Babacan, “Onları dinleyip dikkate alıyoruz. Ama sonuçta Türkiye için en uygunu neyse onu yapacağız” diye konuştu. Babacan reform sürecinde yavaşlama olduğu yönündeki iddiaları da reddetti.
XS
SM
MD
LG