Erişilebilirlik

'Ankara'nın Emriyle Yapılmadı'


Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım tarihinde bir kitapçıya düzenlenen bombalı saldırıyla başlayan olaylarla ilgili Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’tan açıklamalar geldi.

Orgeneral Büyükanıt Hürriyet gazetesine verdiği demeçte, bombalama olayının Ankara’nın emriyle yapılmadığını söyledi. Bombayı kitapçıya attığı öne sürülen kişilere ait arabada yapılan keşifte kalaşnikoflar, el bombaları, Hakkari ve ilçelerinin haritası, jandarmaya Başçavuş Ali Kaya'ya ait kimlik belgeleri ve bir isim listesi bulunmuştu.

Büyükanıt, “Şemdinli’deki olaylar Susurluk’u anımsattı. Ankara’dan emir aldılar diyenler de, kendi başlarına eylem yaptılar diyenler de var” şeklindeki soruya, “Ankara’dan emir filan... şiddetle redediyorum” yanıtını verdi. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Büyükanıt, bölgedeki askerlerin olayı yapmış olabilecekleri konusunda ise, bu soruya yanıt vermesinin mümkün olmadığını, çünkü ne olduğunu gerçekten bilmediklerini söyledi.

Orgeneral Büyükanıt ayrıca, Şemdinli olaylarına adı karışan astsubay Ali Kaya'yı 'iyi bir astsubay' olarak tanıdığını yineledi, ancak "iyi bir astsubay da günün birinde suça karışırsa cezasını alır. Belli olana kadar korurum. Ama belli olduktan sonra yapacak birşeyim yok" diyerek tarafsız kalacağını bildirdi.

Şemdinli olayları bugün Meclis ve Bakanlar Kurulu’nun da gündeminde. Olaylarla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde araştırma açılmasına ilişkin önergeler bugün görüşülüyor. Meclis İnsan Hakları Komisyonu’ndan bir heyette ise, incelemelerde bulunmak üzere dün Hakkari’ye gitti. Heyet dört gün sürecek çalışmalarını rapor haline getirecek.

Başbakan Erdoğan ve hükümet yetkilileri ise olayların en kısa zamanda aydınlanacağını ve bu yönde soruşturmaların sürdüğünü söylüyor. Ankara’da muhalefet partileri ise, Erdoğan’ın üst kimlik tanımlamasının sakıncalı bularak, Başbakan’ın Türklük ifadesini kullanmaktan çekindiğini iddia ediyorlar.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Pazatesi günü olayların yaşandığı Hakkari ve ilçelerini ziyaret etmiş ve bölgede yaptığı konuşmalarda, alt kimliklere saygı duyulması ancak herkesin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı üst kimliği altında bir ve beraber olması gerektiğini söylemişti.

XS
SM
MD
LG