Erişilebilirlik

Almanya'da Kaplancılara Baskın


Almanya’da polis, Kaplancılar grubuna yönelik operasyonlarda bir camii ile 21 eve baskın düzenledi. Bavyera eyaletindeki baskınlarda en az 22 kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor.

Karases olarak da bilinen Cemalettin Kaplan’ın kurduğu örgüt, Almanya’da yasaklanmıştı. Karases’in oğlu Metin Kaplan ise, geçen yıl Türkiye’ye iade edildi.

Almanya’da faaliyeti yasak olan hilafet devleti yanlısı Kaplancılar grubu, çalışmalarına devam ettiği gerekçesiyle bugün operasyona uğradı. Anti-terör ekiplerinin yönettiği ve 90 polisin katıldığı operasyon Bavyera eyaletinin Ingolstadt ve Schwabach kentlerinde gerçekleşti. 'Kara ses' diye tanınan Cemalettin Kaplan'ın oğlu Metin Kaplan’ ın kurduğu İslami Cemiyet ve Cemaatleri Birliği adlı örgüte ait olduğu iddaa edilen 21 evde, iş yerinde, bir de camiide arama yapıldığını ve çok sayıda radikal dinci propaganda malzemesine el konulduğunu belirten güvenlik yetkilileri örgütün yeniden yapılanma çalışmalarını uzun bir süredir takip ettiklerini ve bugün düzenlenen operasyonla bu sürece darbe vurulduğunu açıkladılar.

Bir yetkili aramalarla bağlantılı olarak 22 kişi hakkında soruşturma başlatıldığını, önce göz altına alınan bu kişilerin ifadelerinin alınmasından ve kimlik tespiti yapılmasından sonra serbest bırakıldıklarını kaydetti.

Olaya el koyan federal savcı Hoffmann ise, İslami Cemiyet ve Cemaatleri Birliği’nin Metin Kaplan’ın Türkiye’ye iadesi sonrasında örgütün özellikle Ingolstadt’da gizli bir yapılanma başlattığını, bu amaçla kiralanan bir binanın Ingolstadt İslam Merkezi adı altında camii olarak kullanıldığını ve örgüt sempatizanlarının burada buluştuklarını bildirdi. Haklarında soruşturma başlatılan 22 kişinin, yasak bir örgüte üye olmak yada örgüt çalışmalarına katılmak suçlamalarıyla mahkemeye verileceğini de açıklayan federal savcı, bu kişiler hakkında üç ila beş yıl arasında hapis cezası istenebileceğini sözlerine ekledi.

Cemallettin Kaplan’ın ölümü sonrasında İslami Cemiyet ve Cemaatleri Birliği’nin başına geçen ve kendini halife ilan eden Metin Kaplan, dört yıla yakın süren sınırdışı edilme davasını kaybettikten sonra, geçen yıl Ekim ayında Türkiye’ye geri gönderilmiş, orada ise Anıtkabir’e bombalı saldırı düzenlemeyi planlama suçundan müebbet hapise çarptırılmıştı. 2000li yılların başında bine yakın üyesi olduğu tahmin edilen İslami Cemiyet ve Cemaatleri Birliği ise 2001 yılında yasaklanmıştı.

Bu arada Berlin’deki güvenilir kaynaklar, söz konusu operasyonun yeni Federal Hükümetin ilk resmi çalışma gününde gerçekleşmesinin tesadüf olamıyacağına dikkati çekiyorlar. Yeni İçişleri Bakanı Wolfgang Schauble’nin bilgisi dahilinde gerçekleşen operasyonun gözdağı verme amaçlı olduğunun ve Büyük Koalisyonun köktendinci İslami örgütlere karşı kararlılıkla mücadele edeceğinin bir işareti olarak algılanması gerektiğinin altı çiziliyor.

XS
SM
MD
LG