Erişilebilirlik

ABD'de Salgın Hastalıklara Karşı Yeni Önlemler


Amerika Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Merkezi, bulaşıcı hastalıkların ülkeye dış ülkelerden gelen yolcular tarafından taşınmasını önleyebilmek için yeni düzenlemeler yapılmasını önerdi.

Amerika’da halk sağlığı yetkilileri, iki yıl önce patlak veren SARS ya da şiddetli solunum yolları enfeksiyonu salgını karşısında, dış ülkelerden gelen ve hasta olduğu görülen yolcuların ülkeye girmesini önlemeye çalışmak gerektiğini belirtmişlerdi.

Ancak yolcular arasında, bulaşıcı hastalığa yakalanmış olan kişileri belirlemenin çok zor olduğu tecrübeyle anlaşıldı. Havayolu şirketlerinin, yolcu listelerini sadece kısa bir süre için saklaması ve bu listelerin çoğu zaman eksik olması, yolcunun kimliğini belirleme açısından, koltuk numarasından başka bilgi içermemesi, ciddi sorunlar yarattı.

O zamanki uygulamayı gözden geçiren Bulaşıcı Hastalık Kontrol Merkezi, bu inceleme sonunda sınır giriş noktalarında karantina merkezlerinin arttırılmasını ve buralarda görevlendirilecek halk sağlığı uzmanlarının daha iyi eğitilmesini önerdi. Merkezin bir önerisi de bulaşıcı hastalıklar konusunda ilgili kuruluşlara bilgi verirken izlenecek kuralların sıkılaştırılması.

Bu yeni kurallar çerçevesinde havayolu ve gemicilik şirketlerinin, yolcu listelerini bilgisayarlarında en az 60 gün süreyle korumaları gerekecek. Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Merkezi’nin Küresel Göçmenlik ve Karantina Dairesi Başkanı Martin Cetron, şirketlerin bu listelerin istendiği takdirde bir gün içinde ilgili makamlara vermekle yükümlü olacağını belirtiyor:

“Burada amaç, halk sağlığı servislerinin ortaya çıkmakta olan bir krize en kısa zamanda müdahale edebilmesini sağlamak. Çünkü günümüzde bir salgın hastalığa yakalanmış olan kişilere birkaç gün hatta saatler içinde aşı yapılması, anti-biyotik veya anti-virütik ilaçlarla tedaviye başlanması, mikrop ya da virüs kapmış olanların diğer insanlardan ayrılması gerekiyor.”

Yeni kurallar, uçak, gemi ve diğer toplu ulaşım araçları mürettebatının yolcularda hastalık belirtilerini görüp tanıma konusunda eğitilmesini de öngörüyor.

Doktor Cetron, örneğin ateşi 38 derecenin üstüne çıkan, cildinde döküntü görülen, baş ve boyun ağrısından şikayet eden, sarılık belirtisi gösteren ya da baygınlık geçirdiği farkedilen yolcular hakkında halk sağlığı makamlarına bilgi vermenin zorunlu hale geleceğini söylüyor.

Amerikan makamları, salgından kaynaklanan grip, kolera, difteri, tüberküloz, veba, çiçek, sarı humma ve SARS gibi hastalıklara yakalandığı belirlenen yolcuların ülkeye girmesine izin verilmeyeceğini de belirtiyor.

XS
SM
MD
LG