Erişilebilirlik

Bosna'da Barış On Yaşında


Amerika dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Nicholas Burns, Bosnalı liderleri, anayasa reformları üzerinde anlaşmaya çağırdı. Burns, reformların bölünmüşlüğe son vereceğini savundu.

Nicholas Burns bu açıklamaları Bosna savaşını sona erdiren barış anlaşmasının 10’uncu yıl dönümü için Washington’da düzenlenen konferansta konuştu. On yıl önce Bosna’da savaşan taraflar Ohio eyaletinin Dayton kentinde biraraya geldi. Amaç, Müslüman-Hırvat Federasyonuyla, Bosna Sırp Cumhuriyetini aynı çatı altında buluşturan Bosna Hersek’in kurulmasıydı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Nicholas Burns, on yıl önceki uzlaşmanın savaşa son vermek için gerekli olduğunu söyledi. Ancak Burns, anlaşmanın ayrılıkları da sabitleştirdiğini ve birleşik bir Bosna Hersek hedefini güçleştiğini kaydetti:

“Dayton, içinde anlaşmazlıklar, toplumları birbirinden ayıran duvarların bulunduğu bir devlet yarattı. Savaşı durdurmak, kırılgan da olsa geçici bir barış için bu gerekliydi. On yıl sonra, bu iç duvarlar yıkılmalı ve ülkenin insanları, Hırvatlar, Sırplar ve Müslümanların birbirlerine karışması sağlanmalı.”

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Burns, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Bosnalı liderlerle geçen hafta yaptığı toplantıda, onlardan anayasal reformlarda uzlaşma sağlamalarını istedi. Burns, reformların ülkenin geleceği için son derece önemli olduğunu vurguladı:

“Reformlar yapılmazsa, ülkenin geleceği belirsizleşecek, Avrupa Birliğine ve NATO’ya üyelik umudu kalmayacak ve Yugoslavya’nın parçalanmasından bu yana hedeflenen güvenlik sağlanamayacak. Bosna parçalanmış haliyle Birleşik Avrupa’nın ve NATO’nun bir parçası olamaz.”

Avrupa Birliği Bosna Hersek’le üyelik görüşmelerine Cuma günü başlamayı planlıyor. Bosna’nın dönüşümlü üç başkanlı sisteminde, şimdiki Cumhurbaşkanı İvo Miro Joviç, anayasal reformları desteklediğini söylüyor. Joviç, bu yolda ülkesinin uluslararası toplum tarafından cesaretlendirilmeye ihtiyacı olduğunu vurguluyor. Joviç çevirmen aracılığıyla şunları söyledi:

“Demokratik ve işler bir devlet yaratmak yolunda, Amerikalı ve Avrupalılardan, Bosna’yı hem demokratik hem de laik bir devlet yapacak anayasal reformları desteklemelerini istiyoruz. Böylelikle vatandaşlar eğitimde ve istihdamda eşit haklara sahip olacak.”

Buarada, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Nicholas Burns, savaş suçlularının halen yakalanamamış olmasına da değindi. Burns, Bosnalı Sırpların ve Belgrad’daki hükümetin, savaş zamanında Bosnalı Sırpların liderliğini yapan Radovan Karadziç’le, askeri lideri Ratko Mladiç’in tutuklanmasından sorumlu olduğunu vurguladı. Birleşmiş Milletler Lahey Savaş suçları mahkemesi iki lideri yargılamak için bekliyor.

XS
SM
MD
LG