Erişilebilirlik

18 Kasım 2005: Amerika-Çin İlişkileri Tartışılıyor


Başkan Bush’un Asya gezisi sürerken, Çin-Amerika ilişkileri de Amerikan basınında tartışılmaya devam ediyor. USA Today, Çin’in sadece ekonomik bir dev olmakla kalmadığını, uluslararası siyasi dengelerde de gücünü hissettirmeye başladığını yazıyor. Beş bin yıllık bir geçmişe sahip olan Çin’in uzun vadeli yaklaşımlar geliştirmeye alışkın olduğunu belirten gazete, Amerika’nın Pekin’e karşı daha sistematik bir politika geliştirmesi gerektiğini savunuyor.

"Dünyanın dört bir yanında Çinli liderler uzun vadeli stratejik hedeflerine uygun olarak ekonomi, enerji ve diğer alanlarda anlaşmalar imzalıyor. Pekin, Amerika’nın izlediği politikalara duyulan tepkiden faydalanıyor. Komşu ülkeleri ilgilendiren önemli konulardan hareketle, yeni bölgesel ittifaklar kuruyor. Asya’da yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, Çin’in popülaritesi artıyor ve Amerika’ya göre daha yapıcı bir ülke olarak algılanıyor."

Boston Globe da Bush’un Asya gezisinin en önemli boyutunun Çin ve Amerika arasındaki uzun vadeli ilişkiler olduğunu vurguluyor. Bush’un Çin demokrasisi ve Tayvan politikası konusundaki açıklamalarını dengeli ve yapıcı olarak değerlendiren gazete, başkanın jeopolitik gerçeklere uygun davrandığı yorumunda bulunuyor.

"Başkan Bush’un, Pazar günü Çin devlet başkanı Hu Jintao ile yapacağı görüşmede temel hedefi iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği konusunda bir diyalog başlatmak olmalıdır. Bush, Amerika’nın Çin’i kuşatma politikasını sürdürmek istemediğini belirtmelidir ancak Çin’den de Asya’daki komşularına kuşatılması gerekmeyen bir ülke olduğunu göstermesini istemelidir."

Washington Post ise Pakistan’daki depremzedelerin durumuna dikkat çekiyor ve kış koşullarının giderek kendisini hissettirdiği Keşmir’de yeni bir felaket yaşanabileceği uyarısında bulunuyor. Yapılan yardımların yetersiz kaldığını belirten gazete, Pakistan’daki depremle geçen yıl meydana gelen tsunami felaketini kıyaslıyor.

"Tsunami tatil mevsiminde meydana geldiği ve Batılı turistleri de etkilediği için bir cömertlik dalgası yükseldi. Ancak yardım malzemelerini Himalayalar’a ulaştırmak çok daha zor ve hava koşulları çok daha güç. Tsunami sonrasındaki açlık ve hastalıktan kaynaklanan ölüme rastlanmazken, Keşmir’de deprem sonrasında yeni bir felaket yaşanması ihtimali çok yüksek. Başkan Bush, kamu diplomasisinden sorumlu Karen Hughes’ı Pakistan’a gönderdi. Ama onun yerine yeni bir helikopter filosu gönderseydi, çok daha fazla işe yarardı."

New York Times, çeşitli eleştirilere yol açan Yurtseverlik Yasasının bazı maddelerinin yürürlük süresinin kısa bir süre sonra dolacağını hatırlatıyor. Bu maddelerin Kongrede yeniden görüşüleceğini belirten gazete bunu, 11 Eylül saldırıları sonrasında alelacele kabul edilen yasanın eksikliklerini giderme noktasında önemli bir fırsat olarak görüyor.

"Kongrenin ülkeyi terörden korumak için yapması gereken çok şey var. Ancak bunların hiç biri sıradan Amerikan vatandaşlarının özgürlüklerine zarar vermemelidir. Yurtseverlik yasasının yol açtığı sorunları çözmek için hala zamanımız var."

XS
SM
MD
LG