Erişilebilirlik

Mavi Akım Projesinin Açılışı Yapıldı


Türkiye ile Rusya arasındaki 3 buçuk milyar dolarlık Mavi Akım doğalgaz projesinin resmi açılışı bugün yapıldı. Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi katıldı.

Yaklaşık iki buçuk yıldır faaliyette olan Mavi Akım doğalgaz boru hattının resmi açılışı bugün Samsun’un Durusu köyünde yapıldı.

Törenin açılışında Başbakan Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi birer konuşma yaptılar.

Başbakan Erdoğan konuşmasında, Mavi Akım doğalgaz boru hattının kimi çevrelerce mavi düş olarak adlandırıldığını ancak başarı için düşleyebilecek cesarete sahip olunması gerektiğini söyledi.

“Ülkelerimizin kararlı tutumu ve ortak vizyonu sayesinde bu projeyi hayata geçirilebildik” diyen Erdoğan, Mavi Akım hattının işbirliği zincirinin aslında ilk halkası olduğunu da belirtti.

Erdoğan 2010’lu yıllara özellikle Karadeniz’e ulaşacak Rus ve Kazak petrolünün Akdeniz üzerinden tüketici pazarlarına ulaştırılmasını sağlayacak olan Samsun-Ceyhan bypass petrol boru hattı projesinin de aynı işbirliği ruhu içinde inşa edebileceğini ifade etti.

Tayyip Erdoğan bunun hem Karadenize’e petrolü ekonomik ve güvenli bir şekilde ulaştıracağını, hem de İstanbul’da boğazlardaki tanker trafiği problemini çözeceğini söyledi.

Mavi Akım doğalgaz boru hattının ise Ceyhan’a uzatılmasıyla Kuzey-Güney ekseninde önemli bir enerji koridorunun oluşacağını belirten Erdoğan, Ceyhan’ı bir enerji ve ticaret merkezine dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi.

Erdoğan’dan sonra konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, doğalgaz için Karadeniz altından ikinci bir hat kurulmasının mümkün olduğunu belirtti. Putin, Rus şirketlerinin Türkiye’de petrol ve doğalgaz pazarında, gaz dağıtım şebekelerine katılmak isteyebileceklerini de ifade etti.

İtalya Başbakanı Berlusconi ise konuşmasında,Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine değindi ve 3 Ekim’den sonra Avrupa nın sınırlarının Türkiye’ye geldiğini söyledi. İtalya Başbakanı ayrıca Mavi Akım a sağladıkları katkıdan dolayı kendilerini 'gururlu' ve 'şanslı' hissettiklerini belirtti.

Bu arada Anadolu Ajansı Rusya’nın Mavi Akım projesi çerçevesinde Türkiye’ye sevk ettiği doğalgaz miktarını yılda 30 milyar metreküpe yükseltmek istediğini bildirdi. Bunun içinse önce mevcut hattın tam kapasiteye çıkarılması ardından ise, ikinci hattın yapımının gündeme gelebileceği belirtildi.

1997 yılında anlaşması imzalanan ve inşası 2003 yılında biten Mavi Akım doğalgaz boru hattı iki buçuk yıldır faaliyette. Türkiye’nin Almanya’dan sonra ikinci büyük ticaret ortağı olan Rusya, Mavi Akım’la beraber Türkiye’nin yüzde 60’lık doğalgaz ve yüzde 20’lik petrol ihtiyacını karşılıyor.

Türkiye ve Rusya arasındaki, İtalya’nın yapımını üstlendiği Mavi Akım doğalgaz boru hattından Samsun ve çevre iller başta olmak üzere uzun vadede 52 ilin yararlanması planlanıyor. Uzun süre “mavi rüya” olarak adlandırılan hat, Türkiye’yi Rusya’ya enerji konusunda bağımlı hale getireceği nedeniyle Amerika tarafından eleştirilmiş ve sakıncalı bulunmuştu.

XS
SM
MD
LG