Erişilebilirlik

Endonezya'da Kuş Gribi'nden Yeni Ölümler


Endonezya'da iki kişinin daha kuş gribinden öldüğü açıklandı. Böylece ülkede kuş gribinin ölümcül tipi olan H5N1 virüsü yüzünden ölenlerin sayısı yediye yükseldi. Dün de dünyanın en kalabalık ülkelerinden Çin, ilk kez iki kişinin kuş gribine yakalandığını, bunlardan birinin öldüğünü açıklamıştı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Çin temsilcisi Henk Bedekam, soğuk bastırdıkça vakaların artacağını ifade ediyor.

ABD ve Türkiye İşbirliği'ne Gidiyor

Bu arada Türkiye ile Amerika, bütün dünyayı tehdit eden kuş gribine karşı işbirliğine gidiyor.

Ankara'da Sağlık ve Tarım bakanlıklarında temaslarda bulunan Amerika’nın Uluslararası Sağlık ve Beslenme Dairesi yetkilisi Richard Murray, görüşmelerinin ardından soruları yanıtladı.

Murray, Başkan Bush'un kuş gribine ilişkin son planının bu hastalığın yayılmasına karşı ülkelerle işbirliği yapılmasını öngördüğünü söyledi. Amerikalı yetkili, bu nedenle kısa bir süre önce hayvan ölümleri görülen Türkiye ve ardından da Romanya'da görüşmeler yapacağını belirtti.

Amerika’nın Uluslararası Sağlık ve Beslenme Dairesi yetkilisi Richard Murray, açıklamasında, Türkiye'nin olaylar sırasında sergilediği şeffaflık ile aynı durum karşısında kalabilecek ülkeler için iyi bir örnek olduğunu vurguladı.

Murray, Amerika’nın amacının sadece hayvan ölümlerine değil, muhtemel insan ölümlerine karşı da hazırlıklı olmak olduğunu bildirdi.

Murray, Türkiye ile Amerika’nın kuş gribi konusunda hastalıkla mücadele eden personel ile kamuoyunun eğitimi konularında işbirliği yapabileceğini belirtti.

Çin'de Kuş Gribi Vakaları Artabilir

Dünya Sağlık Örgütü, Çin’de insanlarda görülen kuş gribi vakalarının artabileceği uyarısında bulundu.

Uyarı, Çin’in ilk kez iki kişide kuş ribi virüsü görüldüğünü resmen açıklamasını izliyor.

Örgütün Pekin temsilcisi Henk Bekedam, Çin hükümetinin salgınla mücadele çabalarından memnun olduğunu ancak ülkenin büyük sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyledi. Bekedam, Çin’de 14 milyar kümes hayvanının yüzde 70’inin ev bahçelerinde tutulmasına dikkati çekti.

XS
SM
MD
LG