Erişilebilirlik

Refah Sınır Kapısı Açılıyor


Gazze'deki Refah sınır kapısı açılıyor.

Gazze'den Mısır'a açılan Refah kapısı hakkında ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın girişimleriyle Filistin ve İsrail arasında anlaşma sağlandı.

Haftasonu resmi bir ziyarette bulunmak üzere bölgeye gelen Rice dün taraflarla görüştükten sonra Refah kapısı hakkında anlaşmaya varılabileceğinin sinyallerini vermişti. Bu gelişme üzerine ziyaretini bir gün uzatan Rice bu sabah Savunma Bakanı Şaul Mofaz ile düzenlediği basın toplantısında anlşmaya varıldığını duyurdu.

Eylül ayında İsrail Gazze'den çekilirken kapıyı da kapatmıştı.

Gazze ekonomisinin can damarlarından biri olan Refah kapısından su ana kadar gunde sadece 35 tırın geçşine izin veriliyordu. Anlaşma 25 Kasım'da uygulamaya konulacak. Bu tarihte kapının resmen açılmasıyla buradan günde 150 tır geçiş yapacak.

Anlaşmanın detayları hakkında henüz net bir bilgi yok ancak İsrail radyosu Filistinlilerin 3 gün once reddettikleri planı bugün aynen kabul ettiklerini duyurdu.

İsrailli yetkililer Refah geçişini Mısır ve Filistin ortak denetiminde açmayı önermiş, bunun için Avrupa Birliği gözlemcilerinin de süreci izlemesini öngörmüştü. Ancak İsrail, geçiş noktasından sürekli canlı güvenlik kayıtlarının kendilerine aktarılmasını isteyince görüşmeler tıkanmıştı.

Filistinliler sürekli görüntü aktarımı talebini kendi egemenliklerinin ihlali olarak görüyorlardı.Bu sorunun nasıl çözüldüğü henüz net değil.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında ayrıca, İsrail'in Filistin topraklarından 2005 hasat mevsimine ait tüm tarım ürünlerinin ihracına da izin vereceği belirtildi.

Ayrıca Fİlistinliler Gazze ve Batı Şeria arasında otobüs konvoylarıyla seyahat edebilecekler.

25 kasım'da açılacak olan Refah kapısının aktif hale gelmesinin yanısıra Gazze limanı inşaatına da aynı tarhte başlanaca.

Condoleezza Rice konu hakkında konuşmasında anlaşmayı barış yolunda buyuk bir adım olarak nitelerken, yol harıtasına dönüş için de buyuk bir şans olarak adlandırdı. Varılan anlaşma sonucunda Filistinliler ilk kez bir sınır kapısı üzerinde tam yetkiye sahip oluyor ve bu da 25 Ocak'taki parlamento seçimleri öncesinde Filistin yönetimi başkanı Mahmut Abbas'a olan desteği arttırıyor.

XS
SM
MD
LG