Erişilebilirlik

Alman Sosyal Demokrat Partisi Yeni Liderini Seçti


Almanya´da 18 Eylül´de gerçekleşen seçimler sonrasında, siyaset okyanusunda geçen fırtınalı sekiz hafta sonunda kara göründü. Birlik Partileri ile SPD arasında uzun tartışmalara sahne olan görüşmeler sonunda, partiler koalisyon metnini düzenledikleri kurultaylarda dün onayladılar. Büyük koalisyon olarak tanımlanan ortaklık nikah masasında önümüzdeki Cuma imza atmaya hazırlanıyor. Bu arada sosyal demokratlar bugünde devam eden kurultaylarında görevinden ayrılan eski Genel Başkan Müntefering´den boşalan koltuğa Mathias Platzeck’i seçtiler. Dünkü kurultayda Başbakan olarak partisi tarafından uğurlanan Schröder’den sonra Müntefering’in de parti idaresinden ayrılması SPD için yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendiriliyor. Platzeck SPD içindeki genç kuşağın umud bağladığı bir isim. Öte yandan sosyaldemokratların küçük ortak olarak katıldıkları koalisyonu bekleyen sorunlar ise çok büyük. Bütçede 35 milyar euroluk açık var. Bu durum, anayasada borçlanma konusunda öngörülen sınırdan çok daha fazla bir rakam. Ayrıca işsiz sayısı 5 milyona dayanmış durumda.

Müstakbel Başbakan Merkel ile başlayacak yeni dönemde Almanya’da yaşayan her kesimi hayatın her alanında çok sıkı uygulanacak tasarruf tedbirleri bekliyor. Bir çok alanda vergiler artırılacak, teşviklerin büyük bölümü kısıtlanacak ya da tamamen kaldırılacak. Yatırımcıların Doğu Avrupa ülkelerini tercih etmemeleri için işçi haklarından büyük tavizler verilecek ve iş gücü, pahalanan hayat şartlarına rağmen biraz daha ucuzlatılacak.

Sert tedbirler daha şimdiden tüm kesimlerin tepkisini çekiyor. Özellikle katma değer vergisini yüzde 16'dan 19'a çıkararak dar gelirlilerin vergi yükünü artırması ve çalışanları işten çıkarmalara karşı koruyan yasaların sulandırması eleştiriliyor.

XS
SM
MD
LG