Erişilebilirlik

11 Kasım 2005: Ürdün'deki Saldırılar Değerlendiriliyor


Bugünkü Amerikan gazeteleri, Ürdün’ün başkenti Amman’da üç oteli kana bulayan bombalı saldırılara geniş yer veriyor. Yapılan yorumlarda ise bu eyleminin El Kaide’ye istediği sonucu vermediği görüşü öne çıkıyor. Washington Post, saldırılarda ölenlerin yarısından çoğunun Ürdünlü olduğunu hatırlatıyor ve Ürdün halkının El Kaide’yi protesto için sokağa döküldüğünü belirtiyor. Gazete, bütün Ortadoğu’da şiddet eylemlerine verilen desteğin azaldığını ve El Kaide’nin giderek daha da yalnızlaşmaya başladığını vurguluyor.

"Saldırılar, Yahudileri ve Haçlıları cezalandırmaktan çok, Ürdünlülerin tepkisine yol açtı. Üstelik bu Ürdünlülerin bir kısmı kendisini İsrail ve Amerika’nın düşmanı olarak görüyor. Teröristlerin, Irak’ta olduğu gibi Arap sivilleri ayırım gözetmeden katletmesi, kendi yanlarına çekmeyi amaçladıkları insanları giderek daha da uzaklaştırıyor. Ve bu savaşın yabancıların işgaline karşı bir direniş olduğu yönündeki yanılgıyı da paramparça ediyor."

New York Times saldırıların korku ve panik yaratmayı amaçladığına dikkat çekiyor ve bu tuzağa düşülmemesi gerektiği uyarısında bulunuyor. Benzer saldırıların daha önce New York, Madrid ve Londra gibi kentlerde de yaşandığını hatırlatan gazete, terörle birlikte yaşamaya alışmamız gerektiğini belirtiyor.

"Teröristler, fırsatçıdır. Fırsat buldukları her zaman ve en fazla zararı vereceklerini düşündükleri her yerde saldırıya geçeceklerdir. Bize düşen ise onlara mümkün olduğunca az fırsat vermek ve korkuyu egemen kılarak bizi zehirlemelerine ve felç etme çabalarına karşı direnmektir."

USA Today ise El Kaide’nin iki numaralı ismi Ayman el Zevahiri’nin kısa bir süre önce örgütün Irak’taki lideri Ebu Musab el Zerkavi’ye bir mektup göndererek sivil hedeflere saldırılardan kaçınmasını istediğini hatırlatıyor. Zevahiri’nin bu tür saldırıların geri tepeceği uyarısında bulunduğunu kaydeden gazete, Ürdün’deki saldırılar sonrasında El Kaide’ye karşı oluşan tepkileri öne çıkartıyor.

"Ortadoğu’da ve diğer bir çok yerde, temsili bir yönetim oluşturulması bir idealdir. Ancak Irak örneğinin de gösterdiği gibi bu ideale nasıl ulaşılacağı konusunda net bir çerçeve bulunmuyor. Üstelik bu ideale ulaşmak mümkün de olmayabilir. Buna rağmen, Ürdün’deki saldırıların geri tepmesi en azından cesaret vericidir. Öyle görünüyor ki, Ayman el Zevahiri’nin korkuları haklı çıkıyor."

Boston Globe ise El Kaide’nin sadece Ürdün’deki kraliyet rejimini değil, bölgedeki bütün yönetimleri yeterince İslami olmamakla suçladığını ve devirmeyi amaçladığını belirtiyor. Gazete, bu nedenle yaptığı yorumun başlığında “Araplar, Araplara karşı” ifadesini kullanıyor.

"Amman’daki otelleri hedef alan saldırılar bir savaş eylemidir. Ancak bu savaş, İslam’la Batı arasında olmaktan çok, İslam’ın kendi içindedir. Ve son tahlilde bu savaşı Ürdün, Irak ve diğer Arap ülkelerinin halkları yürütmek ve kendi başlarına kazanmak zorundadır."

XS
SM
MD
LG