Erişilebilirlik

ABD Türkiye'ye Destek Sözünü Yineledi


Amerika’nın Uluslararası Güvenlik’ten Sorumlu Bakan Yardımcısı Peter Flory, başkent Ankara’da askeri yetkililer ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’le görüştü. İki gündür başkentte beraberindeki heyetle temaslarda bulunan Amerika’lı yetkili yaptığı görüşmelere ilişkin bugün bir basın toplantısı düzenledi.

Flory, Türk yetkililerle yaptıkları görüşmelerde Afganistan, Irak, PKK ve çeşitli bölgesel konuları ele aldıklarını söyledi. Peter Flory konuşmasında, terör örgütü PKK’ya karşı Türkiye ile işbirliğinin daha yüksek düzeyde devam ettiğini söyledi.

“PKK’nın Türkiye için ciddi bir tehdit ve problem olduğunu biliyoruz” diyen Müsteşar Yardımcısı, Türkiye ile Amerika arasındaki PKK’ya karşı işbirliğinin yeni bir şey olmadığını ancak bunun daha yüksek bir düzeyde devam ettiğini ifade etti. Flory, “bu konuya Washington’da büyük önem veriyoruz ve hükümetinizle bu konuda çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Amerika’nın Türkiye ile, PKK’nın terör aktivitelerine karşı hem Türkiye, hem Irak, hem de Avrupa’da işbirliği içinde olduğunu söyleyen Amerika’nın Uluslararası Güvenlik’ten Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Flory ,ancak Türkiye’nin bu konudaki öncelikli muhattabının Irak hükümeti olduğunu da hatırlattı. Flory, PKK sorunun çözümünün zaman alacağını da sözlerine ekledi.

Türkiye uzun süredir Kuzey Irak’taki PKK varlığına karşı Amerika’nın somut adımlar atmasını istiyor. Son birkaç aydır Türkiye ile Amerika arasında bu konuda yapılan sık ziyaretler ise dikkat çekiyor. Ankara’ya geçtiğimiz aylarda gelen Amerika Avrupa Kuvvetleri Komutanı Orgeneral James Jones, Merkez Kuvvetler Komutan Yardımcısı Korgeneral Lance Smith ve Amerika Dışişleri Bakanı’nın Dış Tanıtımdan sorumlu yardımcısı Karen Hughes ile de PKK konusu ele alınmıştı.

Amerika’nın Uluslararası Güvenlikten Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Peter Flory ise bugün tamamladığı Ankara temaslarının ardından beraberindeki heyetle birlikte İstanbul’a hareket etti. Flory yarın İstanbul’da Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile görüşecek.

XS
SM
MD
LG