Erişilebilirlik

'İlerleme Raporunda Dikkatli Dil Kullanılmış'


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, dün Avrupa Birliği Komisyonu’nun açıkladığı İlerleme raporu ve katılım ortaklığı belgesinde olumlu ve olumsuz unsurlar olduğunu ancak daha önceki raporlara göre daha dikkatli bir dil kullanıldığını söyledi.

Gül, Kıbrıs konusunda ise, bu konudaki sorunların zaman zaman Avrupa Birliği ile stratejik işbirliğini gölgeleyebileceğini ifade etti.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun dün açıkladığı İlerleme raporu ve katılım ortaklığı belgesinin ardından bugün hem Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’den, hem de Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Hans Jörg Kretschmer’den konuyla ilgili açıklamalar geldi.

Dışişleri Bakanı Gül bakanlıkta yaptığı basın toplantısında, açıklanan raporun Türkiye ile Avrupa Birliği arasında başlayan sürecin bir parçası olduğunu söyledi ve “Raporlarda önümüzü tıkayan bir durum yok” dedi.

Raporlarda pek çok olumlu ve olumsuz yanların olduğunu belirten Dışişleri Bakanı, ancak daha önceki raporlara göre daha dikkatli bir dil kullanıldığını ve daha detaylı olduğunu söyledi ve “bu memnuniyet vericidir” diye konuştu.

Türkiye’nin reformlara devam edeceğini de vurgulayan Gül, bu reformları Avrupa Birliği’ne verilen sözler nedeniyle değil, Türk halkı için yaptıklarını ifade etti.

Konuşmasında Kıbrıs konusuna da değinen Abdullah Gül, "Bu konuda kabul edilemeyecek noktalar var," dedi ve Kıbrıs konusundaki sorunların zaman zaman Avrupa Birliği ile stratejik işbirliğini gölgeleyebileceğini söyledi. Dışişleri Bakanı Kıbrıs sorununun Birleşmiş Milletler’de kapsamlı bir çözümle sonuçlanabileceğini ve tek taraflı olmaması gerektiğini de ifade etti.

Kretschmer: 'Reformlar Uygulanmalı'

Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Hans Jörg Kretschmer ise, bugün yaptığı basın toplantısıyla açıklanan İlerleme raporu ve Katılım ortaklığı belgesinde değinilen konuları bir kez daha dile getirdi.

İlerleme raporunda Türkiye’deki reformların devam ettirilmesinin gerekliliğini vurgulandığını belirten Kretschmer, kabul edilen yasaların uygulanması gerekiyor dedi.

İlerleme raporunda ifade özgürlüğü, sivil-ordu ilişkisi, kadın hakları Güneydoğu sorunu gibi konulara değinildiği de söyleyen Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı, Kıbrıs konusunda ek protokolün uygulanması gerektiğini de belirtti.

Bugün ayrı ayrı basın toplantısı düzenleyen Gül ve Kretschmer’e gazeteciler tarafından sorulan ortak soru ise, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin türban davasında Türkiye’yi haklı bulması konusunda oldu. Kretschmer, Avrupa Birliği’nin türban konusunda net bir tavrı olmadığını ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu konudaki nihai kararının çok önemli olduğunu söyledi. Abdullah Gül ise, tam neticelerin ellerine henüz ulaşmadığını ancak yasaklarla övünülmemesi gerektiğini, yasaklarla birşey kazanılmayacağını ifade etti.
XS
SM
MD
LG