Erişilebilirlik

Ankara İlerleme Raporu'nu Bekliyor


Türkiye, Avrupa Birliği Komisyonun açıklayacağı raporları bekliyor. İlerleme raporunda Türkiye’de reformların yavaşladığına dair bir ifadenin bulunduğu yolunda haberler var.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, hem Avrupa Birliği ile ilişkileri, hem de açıklanacak bu belgeleri değerlendirmek için Ankara’daki Avrupa Birliği ülkelerinin büyükelçileriyle bugün öğle yemeğinde bir araya geldi.

Açıklanacak raporlarda yer alacak konuların özellikle Ankara’daki iç siyaseti hareketlendirebileceği ve tartışmalar yaratabileceği yorumları yapılıyor. İlerleme raporunda yer alması beklenen reformların yavaşladığı, azınlık hakları, ifade özgürlüğü, asker-sivil ilişkileri ve Türkiye’nin, 29 Temmuz’da imzaladığı ek protokolü ayrım gözetmeksizin tüm üye ülkelere uygulaması şartı gibi konuların Ankara’da rahatsızlık yaratabileceği değerlendirmeleri yapılıyor.

Türkiye ise, Gümrük Birliği anlaşmasının uygulanmasının ancak Kıbrıs’ta karşılıklı izolasyonların kaldırılmasıyla mümkün olabileceğini ifade ediyor.

Her yıl Avrupa Birliği Komisyonu tarafından açıklanan ve son bir yıldaki gelişmelerin değerlendirildiği İlerleme raporu, geçtiğimiz yıl 6 Ekim tarihinde yayımlanmış ve rapor Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi birliğin tam üyesi olarak görmek istemediği gerekçesiyle anamuhalefet partisi CHP tarafından uzun süre eleştirilmişti. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 3 Ekim’de başlayan müzakere sürecinin ardından açıklanacak bu ilk İlerleme Raporu’nun içeriği her ne kadar basına yansısa da, raporun yayımlanacağı şekliyle son hali ve bunun beklentisi Ankara’da tedirginlik yaratıyor.

Abdullah Gül Bahreyn'e Gidiyor

Bu arada, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Gelecek için Forum bakanlar toplantısına katılmak üzere bu hafta Bahreyn’e gidiyor.

11-12 Kasım tarihlerinde Türkiye’yi temsilen Bahreyn’e gidecek olan Gül’ün bu toplantıda, Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’la görüşebileceği belirtiliyor. Gül’ün özellikle Avrupa Birliği’nin dönem başkanı İngiltere’nin Dışişleri Bakanı Jack Straw’la yapacağı görüşmede, bugün açıklanacak İlerleme Raporu ve Katılım Ortaklığı Belgesi’nin ele alınması bekleniyor.

Abdullah Gül Bahreyn’deki toplantıda, Rice ve Straw’un yanı sıra diğer meslektaşlarıyla da ikili temaslarda bulunacak. Gelecek için Forum toplantısı, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve G-8 ülkelerinin yanı sıra, Türkiye ve Hollanda gibi ortak sıfatındaki ülkelerin bakanları ile IMF ve Dünya Bankası gibi bazı uluslararası finans kuruluşlarının üst düzey yetkililerini bir araya getiriyor.
XS
SM
MD
LG