Erişilebilirlik

Almanya: Koalisyon İçin Geri Sayım Devam Ediyor


Almanya’da Birlik Partileri’nden Angela Merkel liderliğinde bir “büyük koalisyon” hükümetinin kurulması için geriye sayım devam ediyor. Hem Birlik Partileri, hem de diğer ortak SPD hemen tüm sorunlu konularda anlaşmış görünüyorlar, özellikle ekonomik alanda alınan kararlar ise daha şimdiden eleştiri bombardımanına tutuluyor. Bu koalisyonun özellikle dargelirlileri etkileyecek ekonomik politikalar izleyeceğini söylemek için kahin olmaya gerek yok. Koalisyon görüşmelerinden sızan tüm bilgiler ve yapılan ara değerlendirmeler bunu doğruluyor. Bu bağlamda en çok tartışılan ve kamuoyunda da en çok eleştirilen noktalardan biri, KDV´nin kadameli olarak arttırılması.

Katma değer vergisi zammı kesinleşmiş bulunuyor. Tek kesinlik kazanmayan yeni oranın ne kadar olacağı. Varlık vergisi adı altında yüksek gelir diliminden kesilecek ek vergi de, üst sınırı aşan yıllık gelirde üç puanlık ek vergi kesilmesini öngörüyor. KDV`nin yüzde 16dan yüzde 19a çıkması bekleniyor. Seçimlerden önce KDV’nin yükseltilmesine koalisyona hazırlanan her iki partide “kesin olarak” karşı çıkıp, böyle bir önlemin fiyatları yükselteceğini, piskolojik olarak piyasayı kıracağınıve ekonomik sorunları arttıracağını söylemişlerdi. “Dün dündür, bugün bugündür” zihniyetiyle seçimlerden önce söylenenlerin neredeyse tam tersinin uygulanmaya hazırlanması Alman kamuoyunda infial yaratıyor. En çok okunan bulvar gazetesinin başlığındaki gibi “vergi yalancısı hırsızların koalisyonu mu hükümete geliyor?” sorusu gündemi belirliyor. Nitekim Birlik partilerinde bile bu durum huzursuzluk yaratıyor, bazı milletvekilleri yalancı durumuna düşmeye karşı olduklarını ve bu yüzden koalisyona karşı oy kullanacaklarını açıkladılar. Koalisyon kurulsa bile bu bağlamdaki tartışmalar süreceğe benziyor, nitekim muhalefetin en güçlü partisi liberal FDP, KDV’nin arttırılması halinde Federal Parlamento’da oluşturulacak bir komisyon önünde halka yalan söylemek suçlamasıyla koalisyon partilerinden hesap soracaklarını açıkladı.

Koalisyon pazarlığı Cuma yada en geç Cumartesi gününe kadar tamamlanacak ve koalisyon protokolü metin haline getirilerek önümüzdeki Pazartesi günü müstakbel koalisyon ortaklarının onayına sunulacak. Bu arada tarafların, Türkiye konusunda da anlaşma sağladıkları haber veriliyor. Sadece tam üyelik hedefi izlenmesini isteyen Sosyal Demokratlar ile Türkiye’ye “imtiyazlı ortaklık” önerilmesini talep eden Hıristiyan Demokratlar, görüşmeler sonunda ortak bir ifade üzerinde uzlaştı. Buna göre, koalisyon sözleşmesinde “imtiyazlı ortaklık” yerine “imtiyazlı ilişki” ifadesi yer alacak.

XS
SM
MD
LG