Erişilebilirlik

BM Irak'ın Talebini Kabul Etti


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Bağdat hükümetinin talebi üzerine, oybirliğiyle Amerika’nın öncülüğündeki çok uluslu askeri gücün Irak’ta 2006’nın sonuna kadar kalmasına karar verdi. Konsey, sözkonusu kararı almamış olsaydı Irak’ta bulunan 178 bin askerin Aralık ayı sonunda ülkeden ayrılması gerekiyordu.

15 üyeli BM Güvenlik Konseyi, Irak’ta bulunan, Amerika’nın öncülüğündeki koalisyon gücünün 2006 yılı sonuna kadar ülkede kalmasını öngören kararı kabul etti. Karar tasarısı, Irak Başbakanı İbrahim Cafari’nin mektubu üzerine Konsey’e sunuldu. Cafari mektubunda, Irak ulusal güçlerinin sayısının, kapasitesinin ve deneyimin her geçen gün arttığını ancak eğitimlerinin tamamlanması, yeterli güce ulaşabilmesi için biraz daha zamana ihtiyacı olduklarını belirtmişti. Konsey, sözkonusu kararı almasaydı, sayıları 178 bini bulan çok uluslu askeri gücün görevi 31 Aralık’ta sona erecekti. 15 Ekim’de kabul edilen, Irak yeni anayasada bu karar belirtilmiş ve 15 Aralık’taki parlamento seçimlerinden sonra yabancı askeri gücünün ülkeden çekilmesi öngörülmüştü.

Güvenlik Konseyi, sözkonusu uzatma kararını alırken Bağdat hükümetine de ne zaman isterse Iraktaki askeri gücün görev süresini kısaltma, sona erdirme ya da tekrar BM’nin değerlendirmesine sunma yetkisi verdi.

Karar, Irak’ın petrol satışlarından gelen parayı, bağımsız bir örgüt tarafından denetlenen uluslararası bir banka hesabına yatırmaya devam etme koşulunu zorulunu kılıyor. Güvenlik Konseyi, sözkonusu uluslararası banka hesabını 2003 yılının Mayıs ayında Amerika’nın öncülüğündeki askeri gücün, işgal sırasında Irak’ın kaynaklarını yanlış kullanmasını önlemek amacıyla kurmuştu.

Ayrıca Konseyin aldığı kararla koalisyon güçleri, Irak’ta tutuklama ve tutukları gözaltında tutma yetkisine sahip olmaya devam edecek. Amerikan güçleri Irak’ta şuanda yaklaşık 14 bin kişiyi göz altında tutuyor. Birçok insan hakları örgütü bu tutuklamaların gelişi güzel olduğunu ve uluslararası standardları çiğnediğini savunuyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin verdiği karar, Washington’da da memnuniyetle karşılandı. Amerika’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi John Bolton, “Konseyin oybirliğiyle verdiği bu karar, federal, demokratik ve birleşik Irak’a olan uluslararası desteğin, açık göstergesidir” dedi.

Fransa ve Rusya’nın isteği üzerine koalisyon güçlerinin görev durumunun 2006 yılının Temmuz ayında tekrar görüşülmesine Amerika karşı çıkmadı. Şuanda yaklaşık 160 bin Amerikan personeli Irak’ta görev yapıyor.



XS
SM
MD
LG