Erişilebilirlik

'Fransa'daki Olaylar Tek Nedene Bağlanamaz'


Bugün Meclis’te Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekillerine seslenen Başbakan Erdoğan konuşmasında Fransa’daki olaylarla ilgili söylediği sözlerine de değindi.

Erdoğan’ın Fransa’daki olayların nedenini okullardaki türban yasağıyla ilişkilendirmesi tepkilere neden olmuştu. Almanya ziyareti dönüşü gazetecilerle sohbet eden Erdoğan, Fransa’daki eylemleri, okullarda başlatılan bir süreçle göçmenlerin dışlanmasının fitillediğini söylemişti.

Gazetecilerin, “türban yasağını mı kastediyorsunuz?” sorusuna ise Başbakan, “evet. Başörtüsünün yasaklanmasının da etkisi var” demiş ve Türkiye’nin bu gelişmeleri engellemek açısından yapabileceği çok şey olduğunu, medeniyetler ittifakına yardımcı olacağını söylemişti.

Başbakan bugün partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada ise, konuyla ilgili ne söylediğinin belli olduğunu ama bunları tek tarafa çekmenin doğru olmadığını söyledi. Erdoğan basın-yayın organlarının eleştirerek, “medya söylediklerimi çarpıtmamalı” dedi. Fransa’daki yanlışlardan birinin türban yasağı olduğunu ancak meselenin tek bir sebepe indirilmemesi gerektiğini ifade etti. Avrupa ve Fransa’da yaşayan Türkleri sağduyulu olmaya da çağıran Tayyip Erdoğan, “yakıp yıkmak hak arama yolu olamaz” dedi.

Muhalefet partileri ise Erdoğan’ın sözlerini Avrupa’daki Türkleri kışkırtabileceği ve bu nedenle de çok tehlikeli olduğu gerekçesiyle tepki göstermişti. Başbakan’ın yorumuna tek tepki Türkiye’den gelmemiş, Fransız Başbakanı De Villepin- Dö Vilpen de Erdoğan’ın olayların türban yasağıyla ilgili olduğu sözlerini reddetmiş ve türban ve şiddet olayları arasında bir bağlantı olmadığını söylemişti.

Bu arada, Türkiye Azerbaycan’daki parlamento seçimlerinin olaysız geçmesinden memnun. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Azerbaycan’da 6 Kasım’da yapılan ve uluslararası toplumun büyük ilgi gösterdiği seçimlerin Türkiye tarafından da yakından izlendiği belirtildi.

Azerbaycan seçimleri için Türkiye tarafından Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı bünyesinde 52 gözlemci görevlendirildi. Türkiye yaptığı açıklamayla, resmi seçim sonuçlarının ve seçim gözlemcilerin raporlarının seçimlerin nasıl yapıldığına ışık tutacağını da bildirdi.

Avrupalı gözlemciler ise dün, Azerbaycan’daki seçimlerin uluslararası standartlara uygun yapılmadığını açıklamıştı.

XS
SM
MD
LG