Erişilebilirlik

İsrail Filistin Seçimlerine Yardım Etmeyecek


İsrail, Ocak ayında yapılacak Filistin parlamento seçimlerinde işbirliğinde bulunmayacağını açıkladı. İsrail'in gerekçesi Hamas'ın seçimlerde yarışacak olması. Filistin ise durumu içişlerine müdahale olarak yorumladı.

Başbakan Ariel Sharon bu hafta yaptığı Dışişleri ve Savunma komitesi toplantısında Filistin'de 25 Ocak'ta yapılması planlanan seçimlerde işbirliği yapılmayacağını açıkladı. Bu anlamda Filistinli seçmenlerin oy sandıklarına ulaşımlarında büyük engel teşkil eden yol barikatları kaldırılmayacak.Ve hatta Hamas'ın seçimler öncesi yapacağı herhangi kampanya çalışmasına da izin verilmeyecek.

Sharon ile biraya gelen komite üyelerinden Efi Eitam durumu " Amerikalıların Irak'da El Kaide'nin seçimlere katılmasına izin" vermemesi ne benzeterek Hamas 'ın olası bir durumda Filistin yönetiminin gelecek lideri olarak başa gelmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi.

Hamas bugüne kadar defalarca İsrail devletini tanımadığını ve İsraili Filistin topraklarından gönderinceye kadar silahlı mücadeleye devam edeceğini ifade etti. Hamas ayrıca çok sayıda terör eylemini de üstlenmiş durumda. Ancak Filistin yönetimi Hamas'ın seçimlere katılmasıyla silahlı direnişi bir yana bırakıp politize olacağını umuyor.

Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas defalarca Hamas'tan silah bırakmasını istemiş ancak örgüt liderleri reddetmişti. Son olarak Abbas Hamas'dan seçimlere girmesine izin verilmesi halinde silah bıraktırma sözü aldı. Ancak İsrail bu söze inanmıyor.

Öte yandan Filistin yönetimi İsrail'in bu tavrını içişlerine müdahale olarak yorumladı. Filistin baş müzakerecisi Saib Erakat konu hakkında " seçimler 25 Ocak'ta İsrail'in veya herhangi başka birilerinin müdahalesi olmadan yapılmalıdır aksi içişlerimize müdahaledir" dedi.

Siyasi gözlemciler seçimlerde Hamas'ın nasıl bir sonuçla çıkacağı konusunda net yorumlar yapamıyor. Zira örgüt 5 aşamalı yapılan yerel seçimlerde özellikle Batı Şeria'da beklenenin dışında oy almıştı.Ancak El Fetih yerel seçimlerde başı çekmişti.

XS
SM
MD
LG