Erişilebilirlik

7 Kasım 2005: Paris'te Süren Ayaklanmalar Değerlendiriliyor


USA Today, Paris’in kenar mahallelerinde süren ayaklanmayı Fransa için ulusal bir şok olarak tanımlıyor. Gazetenin yorumunda isyanın bastırılmasının yeterli olmayacağı, isyana yol açan toplumsal sorunlara çözüm bulunması gerektiği belirtiliyor.

"Fransa, 1968 öğrenci ayaklanmasından bu yana en büyük şiddet olaylarına sahne oluyor. 68 olayları, Fransa’nın eğitim sisteminde reform yapmasına yol açmıştı. Bu kez, Fransa diğer Avrupa ülkelerinin de işbirliğiyle göçmenlerin topluma entegrasyonu konusunu yeniden düşünmek zorunda. Fransızlar, Katrina kasırgasının Amerika’da ortaya çıkardığı yoksulluk, eşitsizlik ve bürokratik beceriksizlik konularını gündeme getirmekte acele etti. Şimdi, kendi ülkelerinde benzer bir sorunla karşı karşıyalar."

Los Angeles Times ise Fransa’yı Dünya Ticaret Örgütü çatısı altında yürütülen Doha görüşmelerini engellemekle suçluyor. Görüşmelerde daha adil bir tarım sistemi kurulmasının amaçlandığını ve bundan milyonlarca yoksul köylünün yararlanacağını kaydeden gazete, Fransa’nın korumacı tarım politikalarında ısrar ederek yoksullukla mücadele çabalarına darbe vurduğunu öne sürüyor.

"Avrupa Birliği bütçesinin yarısı tarım sübvansiyonlarına gidiyor. Başta İngiltere başbakanı Tony Blair olmak üzere Avrupalı liderler, tarım politikasına ilişkin eleştirilerini giderek daha yüksek bir sesle dile getiriyor. Ancak eski bir tarım bakanı olan Chirac, tarım destek politikalarında bir değişikliğin gerekliliğini kabul etmediği sürece, sadece gelişmekte olan ülkeler tarafından suçlanmakla kalmayacak, Avrupa içinde de giderek daha yalnız kalacaktır."

Boston Globe, Saddam Hüseyin döneminde Irak ordusunda görev yapan düşük rütbeli subayların yeniden görevlerine dönmesine olanak tanıyan kararı olumlu bir adım olarak görüyor. Gazete, böylece Irak’ta hem ulusal uzlaşma yolunda bir adım daha atılacağını hem de Irak ordusunun güç kazanacağını savunuyor.

"Irak’ın Amerikan birlikleri ülkeden ayrıldıktan sonra İslamcı ve Baasçı gerillalara karşı direnebilecek ve ülkeyi komşularına karşı koruyabilecek bir orduya ihtiyacı var. 15 Aralık’ta yapılacak parlamento seçimi sonucunda, seçim yasası sayesinde Sünnilerin nüfuslarıyla orantılı olarak temsil edilmesi bekleniyor. Iraklıların, bazı milislerin üstlerine ulusal üniforma geçirdiği bir ordu değil de gerçekten ulusal bir ordu kurulacağını bilmesi bu açıdan da büyük önem taşıyor."

Washington Post gazetesi, başmakalelerinden birinde iklim değişikliği sorununu gündeme getiriyor. İngiltere başbakanı Tony Blair’in Kyoto protokolünün, karbon gazlarının emisyonunu azaltmak konusunda yetersiz kaldığı yönündeki açıklamasını hatırlatan gazete, Başkan Bush’un bunu yeni politikalar geliştirme konusunda bir fırsat olarak görmesi gerektiğini savunuyor.

"Bush’un Beyaz Saray’a yerleşmesinden bu yana geçen beş yıl içinde, iklim değişikliğiyle ilgili bilimsel çalışmalar daha somut sonuçlar vermeye başladı. Küresel ısınmanın bitkiler, hayvanlar, kutuplar ve değişen iklim koşulları üzerindeki etkisi konusunda çalışan bilim insanlarının sayısı daha da arttı. Ve yapılan araştırmaların sonucunda, küresel ısınmada insanların faaliyetlerinin bir etken olduğu daha geniş bir kabul görüyor. Başkan Bush bu gerçeği görmeli ve eline geçen bu fırsatı değerlendirmelidir."

XS
SM
MD
LG