Erişilebilirlik

De Villepin: 'Olaylar Türban Yasağından Değil'


Fransa Başbakanı Dominique de Villepin, dün gece TF1 televizyonunda hükümetin varoşlarda süren şiddete karşı alacağı önlemleri açıkladı. Villepin, ilk önlem olarak 1955 yasasının yürürlüğe gireceğini ve bu yasaya göre hassas bölge valilerine geceleri sokağa çıkma yasağı koyma yetkisini verdiğini bildirdi.

Kundaklama ve çatışmaların yalnızca geceleri olduğuna bakılırsa mantıklı bir önlem görülen gece sokağa çıkma yasağı, vali ve belediye başkanlarının kararına bağlı olarak ya tüm halka, ya da 20 yaşından genç nüfusa uygulanacak.

Ordunun yardıma çağrılması konusunun henüz gündemde olmadığını belirten başbakan, şiddet varoşlarındaki polis sayısının 8 bine çıkarıldığını ve adalet bakanlığından yakalanan suçluların derhal mahkemeye sevkedilerek bekletilmeden yargılandıktan sonra örnek oluşturacak cezalara çarptırılmasını da önlem olarak açıkladı.

Dominique de Villepin, varoşlarda kendi hallerine terkedilmiş ve gerek aile, gerekse devlet otoritesi tanımayan çocukların yeniden topluma kazandırılmasını amaçlayan önlemlerin bugün ulusal mecliste, daha sonra da Senato genel kurullarında tartışmaya açılacağını duyurdu. "Fransa Cumhuriyeti bir haklar ülkesidir, ama bu hakları kazanmak bazı ödevleri yapmaya bağlıdır," diye konuşan başbakan, varoşlarda gençlerin eğitimine daha fazla önem verileceğini ve kendilerine yapılan ırkçı ayrımcılıkla mücadele edileceğini belirtti.

Başbakan Erdoğan'a Yanıt

TF1 sunucusu Patrick Poivre d’Arvor’un başbakana "Türk başbakanı olayların türban yasağı kanunu yüzünden olduğunu söyledi, bu sözler sizi sürprize uğrattı mı?" sorusunu yöneltti. Dominique de Villepin ise soruya, "Hayır, şaşırdım, çünkü hiç ilgisi yok. Okullar iki yıldır bu yasaya uygun işliyor ve sorun yok. Üstelik varoşlardaki şiddet olaylarının dini konularla hiç bir bağlantısı yok. Ama tabii zamanla aşırı uçların manipülasyonuna açık bir konu, biz de bu olasılığı dikkatle izliyoruz," dedi.

XS
SM
MD
LG