Erişilebilirlik

'Kuş Gribi Virüsü Değişim Geçirebilir'


Dünya sağlık uzmanları, kümes hayvanları arasında yayılan kuş gribine karış alarma geçmiş durumda. Güneydoğu Asya ülkelerinde görülen hastalığa en son Türkiye, Romanya ve Rusya'da rastlanması küresel salgın kaygılarını artırdı. Ancak sağlık yetkililerini asıl kaygılandıran, virüsün değişim geçirerek insanlar arasında yayılan bir grip salgınına dönüşmesi ihtimali.

Kuş gribi virüsü 2003 yılından bu yana Asya ülkelerinde etkili oluyor. Bölgede hastalığa yakalanan 118 kişiden 62’si yaşamını yitirirken, milyonlarca kümes hayvanı itlaf edildi. Hastalıktan yaşamını yitirenler, hayvanlarla direkt temasta olanlar. Şu ana kadar hastalığın insandan-insana geçtiğini gösteren bir kanıta rastlanmadı.

Grip virüsleri genelde hızlı bir değişim geçirdiğinden; kuş gribi virüsünün de insandan insana bulaşır hale dönüşmesinden kaygı duyuluyor. Bir süre önce 80 ülke temsilcisinin katılımıyla Washington’da yapılan uluslararası toplantıda da bu konu ele alındı. Evsahibi Amerika’nın Dışişleri Bakanlığı müsteşarlarından Paula Dobriansky, hastalığa karşı küresel çapta işbirliği yapılması gerektiğini söyledi:

"Nümunelerin laboratuarlara ulaştırılması ve raporların hazırlanması konusunda işbirliği yapmamız şart. Ülkeler hem kendi vatandaşlarına hem de diğer ülkelere en hızlı biçimde bilgi aktarımı yapabilir durumda olmalı."

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan da tehlikenin ciddi olduğunu ve hazırlıklı olmak gerektiğini söyledi:

“Bu sadece bir sağlık sorunu değil. Kuş gribi, tüm sosyal yapıyı değiştirebilir, çiftçilerin yaşamlarını altüst edebilir, ticareti ve turizmi olumsuz etkileyebilir. Hastaneler salgın karşısında yetersiz kalabilir."

Kuş gribine karşı bir aşı geliştirme çalışmaları devam ediyor. Ancak virüs değişim gösterirse, yeni bir aş geliştirmek gerekecek ki uzmanlar bunun aylarca sürebileceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG