Erişilebilirlik

4 Kasım 2005: Başkan Bush'a Destek Azalıyor


USA Today, Başkan Bush’un Beyaz Saray’daki ikinci döneminde kamuoyu desteğini büyük ölçüde yitirdiğine ve Bush’a verilen desteğin % 40’lara düştüğüne dikkat çekiyor. Bush’un ikinci döneminde sosyal güvenlik, vergi reformu, bütçe açığı, eğitim, terörle mücadele gibi konuları gündemine aldığını hatırlatan gazete, bu konuların hiç birinde ciddi bir ilerleme sağlanamadığını savunuyor ve Bush’un kendi bildiğini okuma tavrının bunda büyük bir etkisi olduğunu öne sürüyor.

"Büyük bir seçim başarısıyla ikinci kez seçilen başkanlar hatta George Washington bile, görevinde ciddi zorluklarla karşılaşmıştı. Bush gibi, seçimi çok küçük bir farkla kazanan başkanların daha ılımlı davranması, pazarlıklara girerek bir ortak nokta bulması, kendisine sadık olanların oluşturduğu yakın çevresinin dışındaki insanların söylediklerine de kulak vermesi gerekir. Siyasi sermayesini tüketen birisi, üç yıl daha başkanlık görevini çok zor sürdürebilir."

Washington Post ise Bush yönetiminin muhtemel bir kuş gribi salgınına karşı açıkladığı hazırlık planını eleştiriyor. Plan çerçevesinde bir salgınla mücadelede yerel ve eyalet düzeyindeki kurumlara büyük bir sorumluluk yüklendiğini hatırlatan gazete, bu kurumların kendilerine yüklenen sorumluluğu üstlenebilecek bir durumda olmadığını belirtiyor. Yapılan yorumda, planın uluslararası boyutunun da yetersiz olduğu vurgulanıyor.

"Virüs, muhtemelen önce Asya, belki de Afrika ülkelerinde ortaya çıkacak ve bizim topraklarımıza gelmeden önce virüsle bu ülkelerde mücadele edilmesi gerekecek. Ancak hem hazırlanan plan hem de bütçe önerisi bu ülkelerle işbirliğinin önemini göz ardı ediyor. Başkan Bush yabancı ülkelerde harcamak için 250 milyon dolarlık bir ödenek istedi. Ancak bu parayla ne yeterli miktarda aşı ve ilaç sağlanabilir ne de bir salgının ortaya çıkmasını önleyecek etkin bir sağlık sistemi kurulabilir."

Los Angeles Times ise, Arjantin’de yapılacak olan Amerika ülkeleri zirvesini ve Washington’la Latin Amerika ülkeleri arasındaki ilişkileri ele alıyor. Washington’un bölgedeki etkisinin azaldığını, Latin Amerika’daki solcu yönetimlerle Bush yönetimi arasında gerginliğin arttığını kaydeden gazete, buna rağmen karşılıklı saygı temeline dayalı bir politikayla ilişkilerin düzelebileceği görüşüne yer veriyor.

"Elbette ki Başkan Bush bölgede artan eşitsizlik, yoksulluk ve yolsuzluk gibi ciddi sorunları görmezden gelmemelidir. Amerika, serbest ticaretin ve hukuk devleti anlayışının her derde deva olmasa da bir çok sorunu çözeceği görüşünü ısrarla tekrarlamalıdır. Ancak Washington bunu, diğer ülkelerin ulusal egemenliklerine saygılı bir biçimde yapmalıdır."

New York Times ise Paris’te Kuzey Afrika kökenli Müslümanların yaşadığı mahallelerde patlak veren şiddet olaylarını mercek altına alıyor. Göçmenlerin Fransız toplumuyla entegrasyonunun sağlanamadığını belirten gazete, çıkan olayların ciddi sosyal, ekonomik ve dini kökenleri bulunduğunu vurguluyor.

"Müslüman kızların devlet okullarında başörtüsü takmasını yasaklamak gibi entegrasyonu sağlamayı amaçlayan kurallar, sadece göçmenleri daha da tahrik etmeye yaradı. Cumhurbaşkanı olmak isteyen içişleri bakanı Nicolas Sarkozy’nin açıklamaları da sorunu çözecek gibi görünmüyor. İsyancılara “ayak takımı” diyen Sarkozy, işlenen suçlara sıfır tolerans göstereceklerini söyledi. Oysa bu yeni vatandaşlara iş imkanı, uygun barınma koşulları ve daha iyi eğitim olanakları sunulmalıdır."

XS
SM
MD
LG