Erişilebilirlik

Amerika Kuş Gribine Hazırlanıyor


Olası bir kuş gribi salgınına karşı politikacılar ve sağlık yetkilileri dünya çapında hazırlanıyor.

Başkan Bush, Amerika’nın çıkabilecek bir kuş gribi salgınına hazırlanmak için Kongre’den yedi milyar yüz milyon dolarlık acil ödenek istedi.

Washington’daki Ulusal Sağlık Enstitüsü’nde konuşan Bush, Amerika ya da başka bir ülkede, yakında bir salgın beklenmediğini vurguladı. Ancak Bush, kuş gribi virüsünün, binlerce insanın ölümüne sebep olabilecek bir salgın yaratabileceği uyarısında bulundu ve buna şimdiden hazırlanmak gerektiğine işaret etti.

Bush, izlenecek strateji kapsamında grip aşı ve ilaçlarının depolanması, vakaların erken belirlenmesi ve kuş gribinin yayılması konularında halkın eğitilmesini istedi. Başkan Bush, dünya çapındaki salgınların belirlenmesi amacıyla başlatılan uluslararası girişime şu ana kadar 88 ülkenin katıldığını belirtti. Bush, her Amerikalı için kısa bir süre içinde grip aşısı üretilebilmesi için Amerika’nın ilaç teknolojisini yenilemesi gerektiğini de vurguladı. Bush yönetimi, kuş gribine karşı şu ana kadar 162 milyon dolarlık aşı siparişinde bulundu.

Kuş Gribine Karşı Tatbikat

Asya Pasifik Forumu, üye ülkelerin kuş gribi salgınına karşı ne ölçüde hazır olduğunu belirlemek amacıyla, gelecek yıl başında bir tatbikat düzenlemeyi kararlaştırdı.

Karar, bölge ülkelerinin Avustralya’nın Brisbane’in kentinde düzenlediği iki günlük özel toplantıda alındı.

Bir Birleşmiş Milletler yetkilisi, delegelere hitaben yaptığı konuşmada Güneydoğu Asya’da kuş gribinin yayılmasına karşı verilecek mücadelenin önümüzdeki üç yıllık mali faturasının 100 milyon doları aşabileceğini söyledi.

Bu arada Kamboçya, Laos, Burma, Tayland ve Vietnam başbakanları kuş gribi konusundaki gelişmeleri görüşmek amacıyla yarın Bangkok’ta bir araya gelecek. Toplantının iki gün sürmesi planlanıyor.

Sağlık uzmanları, ölümlere yol açan H5N1 türü kuş gribinin insanlara da bulaşacak bir şekilde değişime uğraması durumunda dünya çapında bir salgın yaşanmasından endişe ediyor. Hastalık nedeniyle son iki yılda Asya’da en az 60 kişi hayatını kaybetti.

XS
SM
MD
LG