Erişilebilirlik

Barzani'ye 'Başkan' İfadesi Rahatsızlık Yarattı


Başkan Bush’un Beyaz Saray’da ağırladığı, Irak’ın Kürt bölgesi lideri Mesud Barzani için “başkan” sıfatını kullanması ve ziyaretin resmi niteliği Ankara’yı rahatsız etti. Türkiye bu rahatsızlığını Amerika’ya iletti.

Dün Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Nancy McEldowney ile Dışişleri Bakanlığı’nda görüşüldü. Bakanlığın Müsteşar Yardımcısı Nabi Şensoy’la bir araya gelen McEldowney’e, Barzani’nin “neyin başkanı” sıfatıyla Beyaz Saray’a davet edildiği soruldu ve böyle bir uygulamanın Irak’ın bütünlüğünü tehlikeye düşüreceği mesajı verildi.

McEldowney ise kendisine yöneltilen sorulara, Barzani’nin 30 Haziran 2004 tarihinde yürürlüğe giren Irak Geçici İdari Yasası’na göre, Kürdistan Bölgesel yönetiminin başkanı olduğunu hatırlatarak yanıt verdi ve Bush’un bundan dolayı Barzani’ye başkan dediğini belirtti. Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı ayrıca, Amerika’nın Irak’ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün korunması konusundaki tutumunda bir değişiklik olmadığını ve bunun da Barzani’ye iletildiğini ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan ise, konuyla ilgili olarak gerek Irak Devlet Başkanı Talabani gerekse Barzani’nin açıklamalarında, Irak Kürdistan’ından söz edilmesi ve bundan Irak’ın siyasi birlik ve bütünlüğü çerçevesinde bahsedilmesi bizim dikkatimizi çeken hususlardır dedi.

Tan dün yaptığı haftalık basın toplantısında ayrıca, Habur sınır kapısının Irak tarafında Irak bayrağı yerine Kürt bayrağının asılı olmasını da eleştirdi. Tan, anayasa çerçevesine oturmayan bir bayrağın kullanılmasının uygun olmadığını söyledi.

Türkiye, Habur Sınır Kapısında Irak tarafındaki Halil İbrahim Kapısı’na Irak Kürdistan Demokratik Partisi bayrağının asılmasından dolayı, Irak ve Irak Kürdistan Demokratik Partisi’nin Ankara temsilciliği nezdinde girişim yaparak, bayrağın indirilmesini istedi.

Bu arada, Irak’ta 15 Ekim’de yapılan referandumla kabul edilen anayasa Türkiye’yi memnun etti. Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, “Irak’ın toprak bütünlüğü ve birliğini koruyarak demokratik bir yapıya geçilmesi amacına yönelik önemli bir aşamanın daha geride bırakılmasını memnuniyetle karşılıyoruz” denildi. Açıklamada, 15 Aralık’ta Irak’ta yapılması planlanan seçimlerin adil ve şeffaf bir ortamda gerçekleşmesinin önemi de vurgulandı.
XS
SM
MD
LG