Erişilebilirlik

Talat Washington'a Geliyor


Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bugün Amerika’ya hareketinden önce İstanbul Atatürk havaalanında bir basın toplantısı yaptı.

Talat dün Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında söylediklerini bir kez daha tekrarladı ve Amerika ziyaretinin Kıbrıs Türk tarafına uygulanan ambargoların kaldırılmasına ve adada bir çözüm sağlanmasına katkı sağlayacağına inandığını söyledi. Talat, “izolasyonların kaldırılması çözüme katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Amerika ziyaretinden somut olarak beklenenin izolasyonların kaldırılması olduğunu belirten Talat, Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın davetinin bu anlamda önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Amerika’da Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın yanısıra, New York’ta Pazartesi günü Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’la da görüşecek. Kıbrıs’ta bir çözüm bulunamamasının nedeninin Birleşmiş Milletler olmadığını belirten Talat, “ancak Birleşmiş Milletler yapabileceklerini tümüyle yapmamıştır” dedi. Mehmet Ali Talat bu anlamda, adada bir çözüm için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’a taleplerini ileteceklerini söyledi.

Amerika’ya hareketinden önce gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Talat, Kıbrıs Türk limanlarının ve havaalanlarının Rumlara açılması yönündeki bir soru üzerine ise, buna karşı olmadıklarını ancak bunun için kısıtlamaların karşılıklı olarak kaldırılması gerektiğini söyledi. Talat, “Dışişleri Bakanı Gül’ün bu yöndeki önerisini destekliyoruz” dedi.

Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Talat Amerika’da yapacağı temaslarda Türk tarafına yönelik izolasyonların her alanda kaldırılmasının önemini vurgulayacak ve Amerika’lılardan Kıbrıs Türk tarafına yönelik somut yatırım yapmalarını isteyecek. Mehmet Ali Talat’ın Amerika ziyareti Kıbrıs Rum tarafında tepkilere neden olmuştu.

XS
SM
MD
LG