Erişilebilirlik

Irak Anayasası Kabul Edildi


Irak'ta 15 Ekim'de referanduma sunulan yeni anayasa, yüzde 78.59'luk 'Evet' oyuyla kabul edildi.

Selahaddin ve Anbar kentlerinde üçte ikinin çok üzerinde 'Hayır' oyu çıkmasının ardından gözler, 'Hayır' beklentisinin yüksek olduğu Musul kentine çevrilmişti.

Bugün açıklanan sonuçlara göre Musul'daki 'Hayır' oyları yüzde 55.08'de kalarak 3'te 2'lik barajı aşamayınca, yeni anayasa, Irak genelinde aldığı yüzde 78.59'luk 'Evet' oyu ile kabul edilmiş oldu.

Böylece 15 Aralık'ta yapılacak genel seçimler için de hazırlıklar başladı.

Irak Yüksek Seçim Kurulu (IYSK) genel seçimler için kolları sıvadı. Parti ve siyasi gruplar 28 Ekim Cuma gününe kadar kendilerini seçim listelerine yazdırabilecek. IYSK kayıt sonuçlarına göre yurtiçi ve yurtdışı oy pusulalarını düzenleyecek. Hazırlıkların tamamlanması en az altı hafta gerektiriyor.

Genel seçim, yeni kabul edilen anayasaya göre yapılacak. Bu seçimlerin sonunda, kalıcı hükümetin belirlenmesi için gereken veriler ortaya çıkacak. Dolayısıyla Irak'ın ve Iraklıların demokratkleşme yolundaki bir sonraki önemli durağı 15 Aralık'ta Irak genel seçimleri olacak.

BM gözlemcileri, seçim sonuçlarının doğru ve uluslar arası standartlara uygun olduğunu açıkladı.

Beyaz Saray da sonucu memnunlukla karşılayarak Irak’ta siyasi sürecin ilerlemeye devam ettiğini bildirdi.

Bu arada Bağdat ve Süleymaniye’de düzenlenen saldırılarda en az 17 kişi ölürken Amerikan ordusu Cuma günü 2 askerin daha öldürüldüğünü açıkladı.


Ayrıntıları yukarıdaki linke tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG