Erişilebilirlik

MGK'da Uzlaşma


Yaklaşık 6 saat süren Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından yayınlanan bildiride, Türkiye’nin iç ve dış güvenlik stratejilerini belirleyen yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi üzerinde anlaşmaya varıldığı belirtildi. Yazılı açıklamada, “bu konudaki tavsiye kararının Bakanlar Kurulu na bildirilmesine karar verildi” denildi.

Askerler ve siviller yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi üzerinde uzun süredir anlaşma sağlayamıyordu. Türkiye'deki ve dünya’daki son gelişmeler doğrultusunda belirli süreler içerisinde yenilenen belge üzerindeki son yenileme çalışmalarına Ekim 2004 tarihinde başlanmıştı.

Ancak MGK Genel Sekreterliği tarafından birleştirilen ve hükümetin talebi doğrultusunda da sadeleştirilerek, 25 sayfaya indirilen taslak metin askerlerin taleplerini karşılamamıştı.

Ülke içinde özellikle PKK terör örgütüyle mücadele konusunda sıkıntılar yaşanabileceği, Heybeliada Ruhban okulunun açılmasına neden olabileceği, dışarıda ise, Kıbrıs konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmemesi ve Yunanistan'ın karasularını 12 mile çıkarmasının savaş nedeni olarak algılanmaması askerlerin itirazlarının temelini oluşturdu.

Bu itirazlarla, üzerinde çalışmaların sürdüğü Milli Güvenlik Siyaset Belgesi bugünkü Milli Güvenlik Kurulu toplantısında onaylandı. Ancak askerlerin ve sivillerin üzerinde anlaşmaya vardığı bu belgenin içeriği konusunda henüz elimizde detaylı bilgi yok.

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 3 Ekim tarihinde başlayan müzakerelerin ardından yapılan bu ilk Milli Güvenlik Kurulu toplantısında ayrıca başlayan müzakere süreci de değerlendirildi.

İki ay aradan sonra toplanan Milli Güvenlik Kurulunun resmi gündeminde yer alan bir diğer konu ise terörle mücadeleydi. Kurulda Kuzey Irak’taki PKK varlığı ve terör konusunda son iki ayın bilançosu masaya yatırıldı.

Bu arada, bugün Ankara’daki Amerika’lı yetkililerden de PKK konusunda açıklamalar geldi. Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Nancy McEldowney bir gazetecinin, bazı Amerikalı yetkililerin Irak ın kuzeyinde PKK’lılarla görüştüğü yönünde basında çıkan haberleri hatırlatması üzerine, “Amerikan hükümeti hiçbir teröristle görüşmez, görüşmeyecek” yanıtını verdi. Basında bu yönde çıkan haberleri yalanlayan McEldowney, Amerika’nın bir dost ve müttefik olarak PKK ile mücadele de dahil olmak üzere bütün sorunlarında Türkiye’nin yanında olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG