Erişilebilirlik

ABD ve İngiltere'den Suriye'ye Sert Çıkış


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile İngiliz meslektaşı Jack Straw, Lübnan eski başbakanlarından Refik Hariri suikastını planlamakla suçlanan Suriye’ye karşı sert yanıt verilmesi gerektiğini söyledi.

İngiliz BBC televizyonuna Straw’la ortak demeç veren Rice, son Birleşmiş Milletler raporunun uluslararası toplumun Suriye’ye karşı tavır alması gerektiğini gösterdiğini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw da, Suriyeli yetkililerin Birleşmiş Milletler soruşturmacılarına yanlış ifade verdiklerinin kanıtlandığını söyledi.

Sonuçları geçen hafta açıklanan Birleşmiş Milletler raporunda Lübnanlı ve Suriyeli yetkililerin suikastte parmağı olduğu, Suriye’nin soruşturmaya katkısının ise sınırlı kaldığı bildirilmişti. Şam hükümeti ise raporun inanılır olmadığını söyledi.

Bu arada Lübnan’ın önde gelen politikacılarından Suriye karşıtı Velid Cambulat, Şam’ı Refik Hariri suikastiyle ilgili soruşturmada Birleşmiş Milletler’le işbirliği yapmaya çağırdı. Cambulat, Refik Hariri’nin oğlu Saad Hariri’nin, Şubat ayındaki bombalı saldırının sorumlularını yargılamak üzere uluslararası bir mahkeme kurulması çağrısına da destek verdiğini söyledi.

Öte yandan Lübnan polisinin, raporda adı geçen ve Hariri öldürülmeden birkaç dakika önce Suriye yanlısı Devlet Başkanı Emile Lahud’u telefonla aradığı sanılan bir kişiyi tutukladığı bildirildi. Emile Lahud’un sözcüsü ise Lübnanlı liderin Mahmut Abdül-Al adlı kişiyle herhangi bir görüşmede bulunmadığını söyledi.

XS
SM
MD
LG