Erişilebilirlik

Suriye Suçlamaları Reddetti


Suriye, Hariri suikastinde rolü olduğunu öne süren Birleşmiş Milletler raporunu reddetti.

Şam’dan yapılan açıklamada raporun yanlış ve tümüyle siyasi olduğu önesürüldü.

Devlet Mehlis tarafından hazırlanan 54 sayfalık raporda, Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri’ye yönelik suikastin aylar önce planlandığı ve Suriye devlet başkanı Başar Esar’ın kayınbiraderi olan askeri istihbarat şefi Asaf Şevket ‘in de rol aldığı bildiriliyor...

Raporda Lübnan Cumhurbaşkanı Emile Lahud’un suikastden hemen önce sanıklardan biriyle telefon görüşmesi yaptığı da önesürülüyor. Lahud ise suçlamayı reddetti ve görevden çekilmeyeceğini açıkladı.

Beyrut’ta ise rapor, Suriye karşıtı milletvekilleri tarafından sevinçle karşılandı ve Şam yanlısı cumhurbaşkanı Lahud’un istifasını istedi.

Mehlis, raporunda bazı Suriyeli görevlileri dört aydır süren soruşturmayı saptırmaya çalışmakla da suçladı ve gerçeğin tümüyle ortaya çıkması için soruşturmanın devam etmesi gerektiğini belirtti.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan ise soruşturmayı 15 Aralığa kadar uzattı.

Suriye'nin Parmağı Var

Lübnan eski başbakanı Refik Hariri’nin öldürülmesini soruşturan Birleşmiş Milletler komisyonun raporu bu cinayette Suriye ve Suriye yanlısı Lübnanlı yetkililerin görev aldığını ortaya koydu. Yani bir başka deyişle rapor hem Suriyeli hem de Lübnanlı güçlerin saldırıda parmağı olduğunu vurguluyor.

Hariri'nin konvoyunu hedef alan bombalı saldırıyı ''çok kapsamlı örgütlenmesi olan bir grubun gerçekleştirdiği ve planlamasının aylar almış olması gerektiğini'' belirten rapor, bu saldırının sebebiniyse politik olarak gösterdi.

Soruşturma komisyonun başındaki Devlet Mehlis, Suriyeli yetkilerinin kendisiyle bir dereceye kadar işbirliği yaptıklarını ancak sorgulanan birçok yetkilinin eksik ve yanlış bilgi verdiğini belirtti. Mehlis ayrıca Suriye Dışişleri Bakanı Faruk el Shara’nın da komisyona gönderdiği mektupta yalan söylediğini vurguladı.

Komisyon başkanı Mehlis, soruşturmanın henüz noktalanmadığını, açıklığa kavuşturulması gereken birkaç nokta daha olduğunun da altını çizdi. Mehlis gelecek hafta, Salı günü raporla ilgili ayrıntıları BM Güvenlik Konseyine anlatacak.

Genel Sekreter Kofi Annan’ın isteği üzerine hazırlanan 53 sayfalık rapora, değişik tepkiler geldi.

Rapor, Suriye tarafından büyük tepkiyle karşılanırken, Şam yönetimi raporu ''yanlış ve siyasi amaçlı'' olarak nitelendirdi.

Amerika’nın BM Daimi Temsilcisi John Bolton ise, rapor Güvenlik Konseyi’nde tartışıldıktan sonra yapılacaklar için birçok ülkeyle danışmalarda bulunduklarını açıkladı.

Şimdi kulislerde bundan sonra ne olacak sorusu konuşuluyor.

Amerika Birleşik Devletleri BM raporunu Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad üzerinde baskıyı artırmak için kullanmak isterken, siyasi gözlemciler krizin etkilerinin sadece Suriye'de değil bütün bölgede hissedilebileceğini vurguluyorlar.

Birleşmiş Milletler raporu, Suriye'de rejim değişikliğini ya da en azından rejimin politikalarını değiştirmeyi arzulayan Amerikan hükümetinin eline güçlü bir koz vermiş oluyor. Başkan Bush, Suriye topraklarından Irak'a sızan militanları durdurması için Beşar Esad'ın daha somut adımlar atmasını talep ediyor.

Ancak bundan sonraki adımda Suriye’ye karşı sert önemlerin alınmasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin nasıl bir tavır alacağı kilit önem taşıyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa ise daha şimdiden Suriye'yi kınayan iki karar tasarısını hazırladılar bile.

XS
SM
MD
LG