Erişilebilirlik

Batı Azerbaycan'daki Gelişmelerden Kaygılı


Amerika Dışişleri Bakanlığı Azerbaycan’da geçen hafta muhalefet üyelerinin tutuklanmasından kaygı duyduğunu açıkladı. Ancak, Bakanlık, 6 Kasım’da yapılacak seçimlerin serbest ve adil olmasının hala mümkün olduğunu belirtti. Dışişleri Bakan yardımcılarından Dan Fried, dün Bakü’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve muhalefet liderleriyle görüştü.

6 Kasım’da Azerbaycan’da Parlamento seçimleri yapılacak. Son zamanlarda muhalefete yönelik baskıların artması, batıda kaygı yaratıyor. Gelen haberlere göre, şu ana kadar aralarında milletvekili adaylarının da bulunduğu 200 kadar muhalefet üyesi göz altına alındı.. Gazetecilere de baskı uygulandığı öne sürülüyor.

Kısa adı AGİT olan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın Bakü temsilciliği, gelişmelerden derin kaygı duyduğunu açıkladı. Örgüt, gelişmelerin, Aliyev’in geçen Mayıs ayında yaptığı seçimlerde uluslararası standartlara uyulacağı vaadiyle çeliştiğini vurguluyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı da AGİT’in kaygılarını yineledi. Bakanlık sözcüsü Sean McCormack, seçim öncesi bazı olumlu, bazı olumsuz gelişmeler olduğunu; ancak son olaylara bakıldığında, seçimlerin adil ve serbest olması için daha atılması gereken çok adım olduğunu açıkladı: “Göstericilerin ve adayların göz altına alınması, muhalefetin basını kullanmasının engellenmesi, güvenlik güçlerinin sevk edilmesi, rahatsızlık yaratmıştır. Bu adımlar, hükümetin demokrasiye bağlılığından kuşku duymamıza neden olmuştur.”

Bu arada, Dışişleri Bakan Yardımcılarından Dan Fried, Çarşamba akşamı Bakü’ye vardı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, muhalefet liderleri ve Azeri yetkililerle görüşen Dan Fried, Washington’daki gazetecilerle bir telefon görüşmesi yaptı.

Freid, Azerbaycan’dan ayrılan ve Amerika’ya yerleşen muhalefet lideri Resul Guliyev’in ülkeye neden dönmediğinin belli olmadığını söyledi. Guliyev, zimmetine para geçirmekle suçlanmış, Azerbaycan’dan ayrılmıştı. Acnak, Guliyev geçenlerde yurda döneceğini açıklamıştı. Freid şöyle konuştu: “Guliyev meselesi, ve bazı bakanların görevden alınması, kaygıları arttırmış bulunuyor. Seçimlerin adil ve serbest olduğunu kanıtlamak, hükümetin sorumluluğu. Seçimlere 17 gün var.”

Fried serbest ve adil seçimlerin yapılmasının mümkün olduğunu; bu konuda hükümet dahil herkese sorumluluk düştüğünü söyledi.

Azerbaycan'da Eski Sağlık Bakanı Tutuklandı

Azerbaycan’da eski Sağlık Bakanı Ali İnsanov’un, darbe yapmaya hazırlandığı gerekçesiyle tutuklandığı açıklandı.

Yetkililer, İnsanov’un evinde bir milyon dolar nakit bulunduğunu, bu parayla darbenin finanse edilmek istendiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sağlık Bakanı İnsanov’u dün görevden almıştı.

Azeri yetkililer, darbenin İnsanov, Ekonomik Kalkınma Bakanı Ferhat Aliyef ve sürgündeki muhalefet lideri Resul Guliyev tarafından planlandığını ileri sürüyor.

Zimmetine para geçirmekle suçlanmasından sonra, 9 yıl önce Azerbaycan’dan ayrılan eski Parlamento Başkanı Resul Guliyev, Azerbaycan’a döneceğini açıklamıştı. Ancak, Pazartesi günü Ukrayna’da gözaltına alınan ve dün serbest bırakılan Guliyev, hala Azerbaycan’a dönmüş değil.

Muhalefet, hükümetin seçimlere hile karıştırmaya çalıştığını ileri sürüyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG