Erişilebilirlik

AB Dışişleri Bakanları Kuş Gribini Görüştü


Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları , kuş gribinin uluslararası işbirliği gerektiren küresel bir tehdit olduğunu bildirdi.

İngiltere Dışişleri bakanı Jack Straw, Lüksemburg’taki olağanüstü toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, ancak virüsün insanlar arasında yayılması olasılığına karşı Avrupa çapında yeterli önlem planları hazırlandığını, paniğe gerek olmadığını belirtti.

Türkiye ve Romanya’dan sonra Yunanistan’da da kuşgribi vakasına rastlanması Avrupa kamuoyunda büyük kaygı yaratmış bulunuyor..

Yunanistan’daki virüsün ölümcül H5N-1 türünden olup olmadığını belirlemek için çalışmalar halen devam ediyor. Virüsün bu türü, 2003 yılından bu yana Asya kıtasında 60 kişinin ölümüne neden oldu.

Bu arada, İsviçreli Roche firması, H5N1 virüsüne karşı etkili olan Tamiflu ilacının üretimini arttırdı.

AB: 'Salgına Hazır Değiliz'

Lüksemburg’da bir araya gelen Avrupa Birliği dışişleri bakanları kuş gribine karşı uluslararası işbirliği ve dayanışmanın kaçınılmaz olduğu mesajını verdiler.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Yunanistan’ın Sakız Adası’nda da görülmesiyle resmen Birlik sınrılarından içeri adım atmış olan kuş gribini masaya yatırdılar. Kuş gribinin “global bir tehdit” olarak tanımlandığı Lüksemburg’daki toplantıda bu konuda uluslararası işbirliğinin kaçınılmaz olduğu vurgulandı. Avrupa Birliği bakanları Batı Avrupa’nın olası bir salgına tam olarak hazır olmadığına dikkat çektiler.

Kuş gribinin önlenmesi ve kontrolü konusunda Komisyon tarafından yapılan öneriler çerçevesinde bir eylem planı hazırlanmasına karar veren Birlik bakanları bunun Aralık 2005’e kadar hayata geçirilmesini öngörüyorlar. Komisyon’un öncelikli önerilerini ise yabani kuşlarla kümes hayvanlarının temas olasılığının en aza indirgenmesi ve hastalığa yönelik olarak erken tespit mekanizmasının hayata geçirilmesi oluşturuyor.

Avrupa Birliği dışişleri bakanlarını kuş gribiyle mücadele konusunda gelinen aşama konusunda bilgilendiren Avrupa Birliği Komisyonu’nun sağlık ve tüketicinin korunmasından sorumlu üyesi Markos Kyprianou, aşılama konusunda olunması gereken düzeyde bulunulmadığı uyarısını yaptı. Kyprianou, hastalığın global bir tehdit olduğunu söyledi ve Avrupa’nın bununla tek başına başa çıkamayacağını vurguladı. Kyprianou, uluslararası bir eylem ve Asya ülkeleriyle uluslararası dayanışmaya ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Avrupa Birliği Dönem Başkanı İngiltere’nin Dışişleri Bakanı Jack Straw da toplantının amacının, kuş gribi virüsünün mütasyona uğrayıp insana bulaşarak, dünya çapında bir salgına dönüşmesini engelleme yönünde gerekli her önlemin alındığını göstermek olduğunu söyledi. Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Javier Solana da paniğe kapılınmaması gerektiğini belirtti.

Avrupa Birliği Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi’nden kuş gribi konusunun Birlik gündeminde tutulmaya devam edilmesi kararı da çıktı. Bu çerçevede tarım bakanlarının ekim, kasım ve aralık toplantılarında bu konuyu ele almaya devam etmeleri kararlaştırıldı. 20-21 Ekim’de İngiltere’de düzenlenecek olan sağlık bakanları toplantısında da alınacak önlemler konusu masaya yatırılacak. Birleşmiş Milletler’in de kuş gribi konusunda 7-9 Kasım’da Cenevre’de Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Bankası, AB Komisyonu ve diğer uluslararası örgütlerin katılımıyla bir toplantı düzenlemesi öngörülüyor.

XS
SM
MD
LG