Erişilebilirlik

İstanbul-New York Arasına Ticaret Köprüsü Kurulacak


Merkezi İstanbul’da bulunan Türkiye’deki Amerikan Şirketler Derneği, New York kentiyle, İstanbul arasında ticareti, kültürü ve bilgi değişimini esas alan bir köprü kurmaya çalışıyor. Derneği New York’ta temsil eden Süeda Sönmez, iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkileri iyileştirmenin tanıtımdan geçtiğini söylüyor. Sönmez, Devrim Çubukçu’nun sorularını yanıtladı.

New York, dünyanın ticaret ve kültür başkentlerinden biri olarak kabul ediliyor. Gökdelenleri, kalabalık cadde ve sokaklarıyla Manhattan adası, günün 24 saati canlılığıyla İstanbul’u anımsatıyor. New York Borsası, yalnızca Amerikan şirketlerinin değil aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkeden kuruluşların hisse senetlerinin el değiştirdiği bir yer. Türkiye’deki Amerikan Şirketler Derneği’ni New York’ta temsil eden Süeda Sönmez iki kentin birçok açıdan birbirine benzediğini söylüyor.

Amerika ile Türkiye arasındaki mal ve hizmet ticaretinin büyüklüğü 10 milyar Dolar civarında… Buna Amerikan şirketlerinin Türkiye’deki faaliyetleri dahil değil. Süeda Sönmez, daha fazla Amerikalı yatırımcıyı Türkiye’ye çekebilmek için tanıtıma önem verdiklerini söylüyor:

Süeda Sönmez, “Türkiye, kendini ve sahip olduğu zenginlikleri anlatabildiği ölçüde dünya ticaretinden pay alacak” diyor. Bu nedenle Türkiye’deki Amerikan Şirketler Derneği, gelecek beş yılda tanıtıma, küçük ve orta ölçekli isletmelere diş ticaret danışmanlığına ağırlık verecek. Amaç, Türkiye ile Amerika arasındaki ticareti geliştirmek… New York ve İstanbul arasında kurulacak köprü de bu amaca hizmet edecek.

Türkiye’deki Amerikan Şirketler Derneği, hafta sonunda Manhattan Ticaret Odası’nın 30 yıldır düzenlediği bir sokak fuarına katılarak basta İstanbul olmak üzere Türkiye’yi ve kültürünü tanıttı… Derneğin New York’taki temsilcisi Süeda Sönmez, “İstanbul’un New York gibi bir küresel is, finans, turizm ve medya merkezi olması için çalışıyoruz” diyor.

XS
SM
MD
LG