Erişilebilirlik

Hedef Ticari Engellerin Kalkması


Dünya Ticaret Örgütü’nün Hong Kong’daki bakanlar toplantısına iki aydan az bir süre kala örgütün genel sekreteri Pascal Lamy, daha yapılacak çok iş olduğunu söyledi. Hong Kong’u ziyaret eden Lamy, yapılacak konferanstan beklentilerini anlattı.

Dünya Ticaret Örgütü’nün Aralık ayında Hong Kong’da yapılacak toplantısında, dört yıl önce Doha’da belirlenen hedefler doğrultusunda sübvansiyonların, gümrük vergilerinin ve diğer ticari engellerin azaltılması amaçlanıyor.

Dünya Ticaret Örgütü Genel Sekreteri Pascal Lamy de, dün Hong Kong’a yaptığı ziyaret sırasında konferansın önemine değindi. Lamy, Hong Kong Yabancı Gazeteciler Kulübü’nde yaptığı konuşmada Aralık ayındaki toplantının, Dünya Ticaret Örgütü’nün Doha ticaret görüşmelerini gelecek yıl sonuna kadar sonuçlandırması açısından en iyi fırsat olduğunu söyledi.

"Peki, başarı ne anlama geliyor? Bence bu fırsatı gündemimizdeki sorunların üçte ikisini çözmek için kullanabilirsek bu başarıdır. Temel saydığımız, tarım ve sanayi ürünlerine uygulanan gümrük vergileriyle ilgili çalışmaları sonuçlandırmalıyız.”

Toplantının başarılı olmasının en önemli koşullarından biri ise, tarım sübvansiyonlarını sona erdirecek bir anlaşmaya varılması. Bu konudaki tıkanıklığı aşmayı hedefleyen çabalar geçen hafta yoğunluk kazandı. Amerika ve Avrupa Birliği tarıma desteklerini ve gümrük vergilerini azaltmaya yönelik önerilerini açıkladı. Amerika ve Avrupa Birliği uyguladıkları sübvansiyonlarla, kendi tarım ürünlerinin fiyatlarını yapay biçimde düşürmek ve yoksul ülkelerdeki üreticilere darbe vurmakla suçlandığı için açıklanan bu öneriler büyük bir ilgiyle karşılandı. Ancak bu gelişmeye rağmen Dünya Ticaret Örgütü’nün 148 üyesi hala bir uzlaşma sağlayabilmiş değil. Lamy, Dünya Ticaret Örgütü’nün Aralık ayındaki toplantısına hazırlandığını söyledi.

"Bir anlaşma sağlanması konusunda umutsuz olmasam da, yapılması gereken işlerin büyüklüğünden kaygı duyuyorum. Bu kadar az bir zaman kalmışken bir gün bile boşa harcayacak zamanımız yok. Aralık ayında başarıya ulaşmak için hem benim hem de Dünya Ticaret Örgütü sekreteryasının hiçbir çabadan kaçınmayacağından herkesin emin olması gerekir.”

Dünya Ticaret Örgütü üyelerinin, diğer konuların yanı sıra, sanayi ürünlerine uygulanan gümrük vergileri ve hizmet sektörünün dış rekabete açılmasına ilişkin kurallar üzerinde de bir anlaşmaya varması gerekiyor. Pascal Lamy, kalkınmakta olan ülkelerin kaygılarının giderilmemesi durumunda Hong Kong’da hiçbir anlaşmaya varmanın mümkün olmayacağı uyarısında da bulundu. Dünya Ticaret Örgütü üyelerinin dörtte üçü kalkınmakta olan ülkelerden oluşuyor.

XS
SM
MD
LG