Erişilebilirlik

Irak'ta Referandum


Irak’ta anayasa referandumu sona erdi.

İlk gelen haberlere göre, Irak’ta nispeten az şiddet olayı yaşanırken, katılım oranı yüksek oldu. Sadece yol kenarına bırakılan bir bombanın patlatılması sonucu 3 polis memuru öldürüldüğü bildiriliyor.

Referandumda tek soru soruldu: “Irak’ın Anayasa taslağını onaylıyor musunuz?” Seçmenler, evet ya da hayır oyu kullanarak görüşlerini bildirdi.

Amerikalı ve Iraklı askeri birlikler ülke çapında güvenliği sağlarken, gözlemciler seçim merkezlerinde hazır bulundu.

Anayasanın kabulü için salt çoğunluğun onayı yetiyor. Ancak, Irak’ın en az 3 ilinde, seçmenlerin üçte ikisi hayır oyu kullanırsa, Anayasa reddediliyor.

Referandum sonuçlarının 3 gün içinde açıklanması bekleniyor.

Bağdat'ta bulunan Muhabirimiz Can Hasasu, Barış Ornarlı'nın sorularını yanıtladı. Yukarıdaki linke tıklayarak dinleyebilirsiniz.

Bush: Irak Demokrasi Yolunda İlerliyor

Başkan Bush, Irak’taki anayasa referandumunun, ülkenin demokrasi yolundaki ilerlemesinde önemli bir adım olduğunu belirtti.

Bush, haftalık radyo konuşmasında, Iraklıların sandık başına giderek teröristlere büyük bir darbe indirdiğini ve tüm dünyaya, Irak’ın geleceğinin şiddet değil, seçimler yoluyla belirleneceği mesajı verdiğini söyledi.

Başkan Bush, konuşmasında, Amerika tarafından ele geçirilen, El Kaide’nin iki numaralı adamı Ayman El Zawahiri’nin, Irak’taki yardımcısına yolladığı mektuba da değindi.

Mektupta, El Kaide’nin Irak’ı kontrol etmesinin, Orta Doğu’da radikal İslamcılığı yaymanın ilk adımı olduğu vurgulanıyor. Bush, mektubun, El Kaide’nin Irak’ı, teröristler için bir üs yapmayı amaçladığını gösterdiğini vurguladı.

Başkan Bush, Irak kendi kendini yönetebilecek ve savunabilecek duruma gelinceye kadar Amerika’nın ülkede kalacağını da sözlerine ekledi.

Irak'ta İki El-Kaide Üyesi Yakalandı

Irak’taki koalisyon güçlerinin, üst düzey iki El Kaide üyesini yakaladığını açıklandı.

Amerikan ordusu tarafından yapılan açıklamada, yakalananlardan birinin ‘berber’ lakaplı Velid Muhammed Farhan Cuvari olduğu belirtildi. Cuvari’nin, Irak’taki radikal İslamcı militanlara saç şeklini değiştirerek kimliklerini gizlemelerinde yardımcı olduğu belirtiliyor.

Eylül sonunda yakalanan bir diğer El Kaide üyesi ise Ebu Halil adıyla bilinen İbrahim Muhammed Suphi Hayri. Hayri, yine geçen ay koalisyon güçlerince öldürülen Abu Azzam adındaki El Kaide liderinin sağ kolu olarak biliniyor.

XS
SM
MD
LG