Erişilebilirlik

Schröder'in Sağkolu Yeni Dışişleri Bakanı


Almanya´da Birlik partileri ve SPD arasında koalisyon görüşmelerinin başlamasına kısa bir süre kala sosyal demokratlar görüşmelerin başarıyla sonuçlanması durumunda kabinede yer alacak bakanların isimlerini açıkladı.

Başbakan Schröder’in yeni kabinede yer almayacağını açıklamasından sonra, partinin ikinci ismi genel başkan Franz Müntefering kendisinin Başbakan Yardımcısı ve Çalışma Bakanı olarak hükümette yer alacağını duyurdu.

SPD’nin bakanlar listesindeki sürpriz isim ise Dışişleri Bakanlığı için uygun görülen Frank Walter Steinmeier. Steinmeier, kamuoyunda pek tanınmayan, şimdiye kadar arka planda kalan, ama Berlin’deki siyasi çevreleri yakından takip edenlerin hep övgüyle bahsettiği ve Schröder’in sağ kolu olarak tanımladığı bir kişi.

49 yaşındaki Steinmeier, şimdiye kadar Başbakanlık Dairesi ve Alman Gizli Haber Alman Örgütü Başkanlığı görevini sürdüyordu. Gözlemciler, Steinmeier’in Almanya’da ‘Ajanda 2010’ olarak tanımlanan sosyal alanlarda kısıntıları beraberinde getiren ekonomik reform programının mimarı olduğu, ayrıca Schröder’e Irak ve Avrupa Birliği’nin genişlemesi politikalarında da danışmanlık yaptığı konularında görüş birliğindeler.

2001 yılında hazırladığı bır raporda Almanya’ya göç sayısının ABD’deki gibi sınırlandırılmasını talep eden Steinmeier’in Türkiye ile ilgili kayda geçen resmi bir açıklaması yok. Ancak hükümete yakın çevreler müstakbel Dışişleri Bakanı’nın Schröder’in Türkiye politikasına destek verdiğini ve göreve geldikten sonra da bu tavrı sürdüreceğini belirtiyorlar.

Öte yandan Sosyal Demokrat Parti ile Hristiyan Birlik arasındaki resmi koalisyon görüşmeleri Pazartesi başlıyor. Birlik partileri, kabinede yer alacak bakanların listesini aynı gün açıklayacak.

Şimdiye kadar Birlik’den sadece Edmund Stoiber’in Ekonomi, Teknoloji ve Avrupa Birliği işlerinden sorumlu süper bakanlığa getirileceği kesinlik kazandı. Bu arada Başbakan Erdoğan’ın Kasım ayının ilk haftasında Almanya’yı ziyaret etmeyi planladığı Berlin’de de doğrulandı.

XS
SM
MD
LG