Erişilebilirlik

3 Ekim'den Sonra Türk Ekonomisi


Avrupa Birliği’yle müzakerelerin başlaması, Türk ekonomisini nasıl etkileyecek? Eski Dünya Bankası yetkililerinden, eski bakan, ekonomi profesörü Baran Tuncer, Washington’daki Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde Türk ekonomisini değerlendirdi. Konferansı Barış Ornarlı izledi

Baran Tuncer, Türk ekonomisinin 2001 yılından bu yana çarpıcı bir düzelme sergilediğini vurguladı. Tuncer, ortalama büyümenin yüzde 7 oranında olduğunu, enflasyon oranlarının ciddi bir düşüş gösterdiğini, bütçe açığının kapanma eğilimine girdiğini ve borç stokunun, gayri safi yurt içi hasılaya oranla azaldığını söyledi. Baran Tuncer, ticaret açığı büyümekle birlikte ihracatın hızla arttığına dikkat çekti.

Ancak bu olumlu tabloya rağmen, ekonomi profesörü ve yazar Baran Tuncer, ekonomik göstergelerdeki gelişmelerin halka yansımadığını belirtti.

Baran Tuncer, ekonomik göstergelere rağmen halkın durumu farklı yorumlamasının nedeninin işsizlik oranının artması olduğunu söylüyor. Tuncer, konuşmasında ekonomik açıdan dikkat edilmesi gereken noktaları da özetledi: Uzman özellikle Türk lirasının değerinin yüksek olmasının, ihracata olumsuz yönde yansıyacağı uyarısında bulundu.

Baran Tuncer bunun yanı sıra, cari açığın ve borç stokunun çok yüksek olduğunu vurguladı. Tuncer, faiz oranlarının yüksek olmasının, sıcak para girişini arttırdığını, bunun da dolaylı olarak Türk Lirasının değerlenmesine neden olduğunu belirtti.

Peki, Türkiye’nin Avrupa Birliğiyle üyelik müzakerelerine başlaması ekonomiye nasıl yansıyacak?

Baran Tuncer, burada şu olguya dikkat çekti: müzakerelere başlanacağı beklentisi, zaten ekonomik etkilerini büyük oranda gösterdi...

Örneğin, Türkiye’nin, Avrupa Birliği ülkeleriyle arasında Gümrük Birliği anlaşması bulunmasından dolayı, dış ticaret alanında ani bir değişiklik beklenmiyor. Avrupa Birliği tarafından uygulanan kısıtlamalar nedeniyle, müzakerelerin başlaması veya Türkiye’nin tam üye olması – istihdam oranlarına doğrudan bir yansıma yapmayacak.

Bununla birlikte, tarihe bakıldığında, üye olan ülkelerin cari açıklarının giderek arttığı görülüyor – Baran Tuncer, bunun, Türkiye için de beklendiğini vurguladı. Bu arada, Türk lirasının daha da değerlenmesi muhtemel.

Baran Tuncer, müzakere sürecinin başlamasının, Türk ekonomisine olan güvenin devam etmesini sağlayacağını söyledi.

Tabii bununla birlikte, Tuncer, siyasi şokların – veya müzakerelerde bir sorun yaşanmasının – ters etki yapacağı, ve ekonominin olumsuz yönde etkilenebileceği uyarısında bulundu.

XS
SM
MD
LG