Erişilebilirlik

13 Ekim 2005: Türkiye-AB İlişkileri, Kuş Gribi, Irak Anayasa Referandumu...


“Avrupa’da yer alan demokratik ve müreffeh bir Türkiye, Ortadoğu’da istikrarın temeli, Batı’nın değerli dostu ve müttefiki ve İslam ülkeleri için güçlü bir model olacaktır”. Tufts Üniversitesi öğretim üyesi Dimitris Keridis, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile müzakerelere başlamasını Boston Globe’daki makalesinde bu sözlerle değerlendiriyor. Keridis, Türkiye’nin tam üyeliğe giden yolda ciddi reformlar yapması ve komşularıyla ilişkilerini geliştirmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

"Avrupa, Amerika’nın egemen olduğu bir coğrafyada, yeni muhafazakarların baskıya dayalı demokratikleşme politikası karşısında, ikna etmeyi temel alan liberal bir Avrupa anlayışının geçerliliği konusunda bir sınavdan geçiyor. İstikrarsızlığı ve terörü besleyen bataklığı kurutmaya çalışan Batı dünyası için, bu yöntem yerel koşullara da bağlı olarak çok daha etkili ve düşük maliyetli olabilir."

New York Times ise Cumartesi günü Irak’ta yapılacak anayasa referandumu öncesinde son gelişmeleri mercek altına alıyor. Anayasanın hazırlanma sürecinde Sünnilerin dışlanmasını eleştiren gazete, buna rağmen bazı Sünni örgütlerin anayasada değişikliğe gidileceği vaadiyle referandumda evet oyu vermeye ikna edilmesini önemli bir gelişme olarak değerlendiriyor. Yapılan yorumda bu uzlaşmanın gereklerinin yerine getirilmemesi halinde Irak’ın iç savaşa ve bölünmeye sürükleneceği uyarısına yer veriliyor:

"Referandumdan başlayarak, yaşanacak zorlukların aşılabilmesi bütün tarafların siyasi bir olgunluk göstermesine bağlı. Üstelik bu süreç, acımasız ve kanlı bir isyanın sürdüğü, Irak güvenlik güçlerinin yetersiz kaldığı ve Amerika’nın askeri varlığına karşı tepkinin arttığı bir döneme denk geliyor. Ancak mevcut siyasi yaklaşım sürdürülebilir ve genişletilebilirse, Irak’ın özgürlüğü için fedakarlıkta bulunanlar, çabalarının boşa gitmediğine inanabilir."

USA Today, Türkiye’de de ortaya çıkan kuş gribi salgınına karşı alınan önlemleri değerlendiriyor. Gazete, gribe yol açan virüsün insanlara da bulaşacak bir değişim geçirmesi halinde salgının ciddi sayıda ölüme yol açabileceğini hatırlatıyor ve Katrina Kasırgasına hazırlıksız yakalanan Bush yönetimini olası bir salgına karşı da yeterince hazırlıklı olmamakla suçluyor.

"Salgın hastalıklarla kasırgaların bir çok ortak yönü var. İkisi de önceden tahmin edilebilir ve çok hızlı bir biçimde etkisini gösterir. Ayrıca her ikisi de liderlik ve organizasyon eksikliğini hemen ortaya çıkartır. Aradaki fark ise, kasırgalarla salgın hastalıkların etkisinin değişik olmasıdır. Eğer yeterli önlem alınmazsa grip salgını en karamsar manşetleri bile haklı çıkartabilir."

Los Angeles Times, Bush yönetiminin Dünya Ticaret Örgütü’nün Aralık ayında yapılacak toplantısı öncesinde tarım sübvansiyonlarını azaltmaya yönelik önerilerde bulunduğunu hatırlatıyor. Gelişmiş ülkelerin kendi üreticilerini korumak için uyguladıkları sübvansiyonlar konusunda yıllardır bir anlaşmaya varılamadığını kaydeden gazete, Washington’un önerilerini yetersiz bulmakla birlikte bir başlangıç oluşturması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriyor:

"Ticaret görüşmeleri iki kişi arasındaki bir satranç maçından çok, Avrupa Birliği, Amerika ve zengin ülkelerin tarım sübvansiyonlarını azaltmasını haklı olarak talep eden gelişmekte olan ülkeler arasındaki çok oyunculu bir maça benziyor. Ancak bu oyunda bir anlaşmaya varılmasının önkoşulu, Amerika ile Avrupa’nın uzlaşmasıdır. Böyle bir uzlaşma sağlanamazsa, küresel ekonomik büyüme tehlikeye girecektir."
XS
SM
MD
LG