Erişilebilirlik

Nalçik'te Silahlı Saldırı: 60 Ölü


Rusya Cumhurbaşkanı Viladimir Putin, Nalçik kentinin kuşatılmasını ve direnenlerin vurulmasını emretti.

Kabardey-Balkar Cumhuriyetinin başkenti Nalçik, bu sabah silahlı bir grubun saldırısına hedef oldu.

Silahlı kişiler, karakolları ve devlet dairelerini bastı, kentte güvenlik kuvvetleriyle militanlar arasında kanlı çatışmalar çıktı, en az 60 kişi öldü.

Saldırının sorumluluğunu ayrılıkçı Çeçenler üstlendi ancak olay hala açıklık kazanmış değil.

Kabardey-Balkar Cumhuriyetinde Saldırı

Kabardey-Balkar Cumhuriyetinin başkenti Nalçik'te bu sabah silahlı bir grup karakollar ve devlet dairelerine saldırdı.

Bazı haberlerde kimliği bilinmeyen silahlı kişilerin Nalçik Emniyet Müdürlüğü binasının hemen yakınında bulunan bir okula da girdiği ileri sürülüyordu. Ancak yetkililer okulun boş olduğunu, öğrencilerin tümüyle tahliye edildiğini açıkladı. Silahlı grubun Nalçik havaalanını da ele geçirmeye çalıştığı ancak bunda başarılı olamadığı bildirildi. Rus ajansların haberlerine göre çoğu silahlı militan olmak üzere çatışmada en az 60 kişi öldü.

Güvenlik yetkilileri, kent merkezinin Rus federal polisi tarafından tamamen kontrol altına alındığını, Çeçenistan’dan takviye birlikler gönderildiğini açıkladılar.

Nalçik’teki olaylar Moskova’da da dikkatle izleniyor. Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Kafkasya Özel temsilcisi, Rus televizyonuna yaptığı açıklamada, ölenler arasında 12 sivil ve 5 güvenlik görevlisi olduğunu söyledi. Bir polis karakolunda bilinmeyen sayıda kişinin militanlar tarafından rehin tutulduğu yolundaki haberlerse henüz doğrulanamadı.

Moskova’daki Heritage Vakfı adlı düşünce kuruluşundan Yevgeni Folk, bölgedeki tüm terör eylemlerinin Çeçenistan’daki Rus işgaline bağlanmasının yanlış olduğunu söylüyor.

Rus uzman, Kafkasların kuzeyinde durumun çok istikrarsız olduğunu belirtiyor ve bunun en çok yoksulluk ve siyasi karışıklıklardan kaynaklandığını savunuyor. Kafkas uzmanı Yevgeni Folk’a göre olaylar federal hükümetin bölgeyi kontrol edemediğini gösteriyor.

Nalçik’teki olaylardan önce, Rus işgaline karşı direnen Çeçen lider Şamil Basayev ve adamları sorumlu tutuldu. Grup, geçen yıl komşu İnguşistan’ın Beslan kentinde bir okulu basmış ve Rus birliklerinin kurtarma operasyonu sırasında çoğu ilkokul öğrencisi 300 çocuk ölmüştü. Bu nedenle bir okuldan silah sesleri geldiği yönündeki haberler halkı dehşete düşürdü ama bunun doğru olmadığı anlaşıldı. Bazı haberlerdeyse silahlı kişilerin Çeçen savaşı sırasında Ruslara karşı savaşan ve Ka fkaslar’da bir İslam devleti kurmak isteyen Suudi militanlar olduğu ileri sürülüyor.

Kabardey-Balkar Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu'na bağlı. Batı sınırını Karakay Çerkes, Doğu sınırını ise Kuzey Osetya’yla paylaşıyor. 12 bin 500 kilometrekarelik ülkede yaklaşık 800 bin kişi yaşıyor. Nüfusun 90 bini Balkar Türkü.

XS
SM
MD
LG