Erişilebilirlik

AB Genel Sekreterliğine Demiralp Önerildi


Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Avrupa Birliği ile başlayan müzakere sürecine ilişkin bilgi verdi.

Babacan, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği görevine Türkiye’nin Avrupa Birliği Daimi Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Demiralp’in önerildiğini açıkladı. Ali Babacan bu sabah Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım sürecine ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

Babacan konuşmasına Türkiye’nin Avrupa Birliği ile fiilen katılım sürecine başladığını hatırlatarak başladı ve 3 Ekim tarihinin önemine dikkat çekti.

Müzakere sürecine ilişkin bilgi de veren Babacan, katılım sürecinin üç temel ayağının olacağını söyledi.

Avrupa Birliği müktesebatına uyumun 35 ayrı başlık halinde yapılacağını belirten Devlet Bakanı Babacan, tarama süreciyle müzakere sürecinin aynı anda devam edebileceğini de söyledi. Babacan tarama sürecinin yaklaşık bir yıl süreceğini de belirtti.

Başmüzakereci Ali Babacan ayrıca Avrupa Birliği Genel Sekreterliği görevine Türkiye’nin Avrupa Birliği Daimi Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Demiralp’in isminin önerildiğini de açıkladı.

Schröder İftara Davetli

Bu arada, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder Başbakan Erdoğan’la görüşmek üzere bugün Türkiye ye geliyor. İstanbul da bir araya gelecek olan Erdoğan ve Schröder Grand Hotel Cevahir’de iftar yemeği yiyecek.

Yemek sırasında, Erdoğan ve Schröder’in birer konuşma yapmaları bekleniyor. Schröder’in bu konuşmada, geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği ile müzakerelere başlayan Türkiye’ye bu süreçte destek verdiğini söyleceği belirtiliyor.

Almanya’da 18 Eylül’de yapılan genel seçimlerin ardından uzun süren koalisyon çalışmaları sonucu Hıristiyan Demokratların lideri Angela Merkel Başbakan oldu. Kasım ayına kadar Başbakanlık görevini sürdürecek olan Schröder, bu tarihten sonra yerini Angela Merkel’e bırakacak. Schröder, Merkel’in aksine Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine verdiği destekle biliniyor.

XS
SM
MD
LG