Erişilebilirlik

Sünni Irak İslami Partisi Anayasayı Destekleyecek


Irak’taki en önemli Sünni gruplardan biri olan Irak İslami Partisi, Şii ve Kürt liderlerin bazı tavizler vermesi üzerine Cumartesi günü yapılacak referandumda yeni anayasayı destekleyeceğini açıkladı.

Irak İslami Partisinden Ayad Sammarai, partisinin seçmenlere Cumartesi günü yapılacak oylamada anayasa taslağına evet demeleri çağrısında bulunacağını söyledi. Diğer büyük Sünni partilerin anayasaya muhalefetten vazgeçip geçmeyeceği ise belirsizliğini koruyor.

Irak İslami Partisi Irak’taki diğer büyük gruplarla son dakikada anlaşmaya varması üzerine böyle bir karar aldı. Varılan anlaşmaya göre, parlamento gelecek yıl anayasadaki muhtemel değişiklikleri ele alacak. Iraklı Sünniler anayasa taslağında öngörülen federal yönetimde etkinliklerini kaybedecekleri korkusuyla aylardır anayasaya karşı kampanya yürütüyor.

Amerika da, isyancıların gücünü kırmak ve yabancı askerlerin ülkeden ayrılmasına zemin hazırlamak amacıyla Sünnilerin anayasayı kabul etmesi konusundaki çabalara destek verdi.

Amerikalı ve Iraklı yetkililer çoğunluğu Sünnilerden oluşan isyancıların referandumu engellemek amacıyla saldırılarını artırabileceği uyarısında bulunmuştu. Irak polisi de dünkü saldırılarda en az 40 kişinin öldüğünü onlarca kişinin de yaralandığını açıladı.

XS
SM
MD
LG