Erişilebilirlik

Güvenlik Konseyi'nin Geçici Üyeleri Seçildi


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde 1 Ocak 2006 tarihinde boşalacak daimi olmayan beş üyelik için Kongo, Katar, Slovakya, Gana ve Peru seçildi. Adayların bölgesel gruplar içinde ortaya çıkması yüzünden bu yılki seçimlerde tek rekabet, bölgesel gruplardan biri olan Latin Amerika grubu içinde meydana geldi.

BM’nin en güçlü karar verme mekanizması Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesi var. Bunlar, ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere'den oluşan veto yetkisine sahip beş daimi ve her yıl yarısı el değiştirmek kaydıyla 2 yıllığına seçilen 10 daimi olmayan üyeler.

Kararları 191 üye ülke için bağlayacı olan Güvenlik Konseyi, savaş barış, ambargo gibi önemli kararları veren BM organı.

1 Ocak 2006’da şuanda Konsey’de bulunan Cezayir, Benin, Brezilya, Filipinler ve Romanya'nın görev süresi eriyor. Adaylar, bölgesel gruplar içinde Konseye başvuruyorlar. Bu yılki seçimlerde tek rekabet, bölgesel gruplardan biri olan Latin Amerika grubu içinde meydana geldi.

Yapılan oylamada bu gruptaki Brezilya'dan boşalan sandalyeye Nikaragua'dan daha fazla oy alan Peru oturma şansını yakaladı.

Güvenlik Konseyi'ndeki Afrika grubu kontenjanından boşalan Cezayir ve Benin'in sandalyeleri için aday olan Gana ve Kongo ise bu sandalyeleri herhangi bir çekişme olmadan aldı.

Doğu Avrupa grubundan Romanya'dan boşalan sandalyeye ise Slovakya oturacak. Asya kontenjanından görev süresi dolan Filipinler'in boşaltacağı sandalyeyi ise Katar dolduracak.

Güvenlik Konseyi daimi olmayan üyelik görevine 1 ocak 2005 tarihinde başlayan Arjantin, Danimarka, Yunanistan, Japonya ve Tanzanya'nın görev süresi 1 ocak 2007 tarihine kadar devam edecek.

Adayların Güvenlik Konseyi'ne daimi olmayan üye seçilebilmeleri için 191 sandalyeli BM Genel Kurulu'nda yapılan gizli oylamada oyların en az üçte ikisini (128 oy) almaları gerekiyor.

Türkiye de 2009-2010 yılları için BM Güvenlik Konseyi daimi olmayan üyeliği için adaylığını açıklamış durumda ve bu konuda yoğun bir kampanya yürütüyor.

'Batı Avrupa ve Diğerleri' grubu için ayrılan kontenjandan aday olan Türkiye'nin, söz konusu dönem için aynı gruptan, Avusturya ve İzlanda gibi iki ciddi rakibi bulunuyor.

Geçtiğimiz ay New York’ta yapılan BM Genel Kurul çalışmaları ile ilgili toplantılara katılan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye'nin üyeliği için AB ülkelerinden ve ABD'den destek talebinde bulunmuştu.

XS
SM
MD
LG