Erişilebilirlik

Merkel Başbakan Olacak


Almanya'da siyaset sahnesinde üç hafta süren sis perdesi çözüldü ve seçimlerden kıl payı önde çıkan Hıristiyan Demokrat Birlik Partileri lideri Angela Merkel muradına erdi.

Büyük koalisyon kurma kararı alan Sosyal Demokratlar ve Birlik Partileri, uzun ve gizli pazarlıklar sonunda Merkel’in başbakanlığında anlaştı. Böylece Merkel zorlu gecen mücadelenin galibi oldu ve Almanya´nin ilk kadin başbakanı olma sıfatını kazandı. İki tarafın liderleri bugün parti yönetim kurulu toplantılarıyla sonuçları resmen duyurdu ve bunu takiben de bakanlıkların paylaşımı açıklandı.

Buna göre SPD Dışişleri, Maliye, Adalet, Çalışma, Çevre, Sağlık ve Ulaştırma ve Kalkınma bakanlıklarını elde etti. Şimdiye kadarki hükümette Savunma Bakanlığı yapan SPDli Struck´un yeni Dışişleri Bakanlığını üstlenmesi bekleniyor. Birlik partilerinden ise CSU Başkanı Bavyera Eyalet Başbakanı Stoiber´in Avrupa Birliği’nden de sorumlu Ekonomi Bakanı olacağı, İçişleri Bakanlığına Wolfgang Schäuble´nin getirileceği kaydedildi. Birlik partileri ayrıca Savunma, Aile, Eğitim, Tarım ve Araştırma Bakanlıklarını da aldılar. Ama belki de hepsinden önemlisi Merkel´in kurt politikacı Schröder’i alt edebilmesi oldu. Schröder partisi arkasında olmasına rağmen en sonunda havlu attı ve yeni hükümette artık yer almayacağını açıkladı. Tüm bu gelişmeler Merkel´in dışarıya fiziksel olarak yansıtamasa da siyasetçi olarak ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. İki Almanya´nin birleşmesinden sonra dönemin başbakanı Kohl´un Doğu Almanya’da keşfettiği, elinden tutup önünü açtığı fizikçi Merkel, yürüttüğü yoğun Türkiye karşıtı kampanya ile seçimlere girmiş, ama 18 eylülde umduğunu bulamamıştı. Bir puan farkla Sosyal Demokratları geçen Hıristiyan Demokratlar, yüzde 35.2 ile seçimden çok az farkla galip ayrılmıştı.

Bu arada resmi koalisyon görüşmelerinin gelecek Pazartesi başlayacağı ve 12 Kasım’da sona ereceği bildirilirdi. Buna göre yeni hükümet çok büyük bir olasılıkla 14 Kasım’da göreve başlayacak.

Angela Merkel Kimdir?

1954 Hamburg doğumlu Angela Merkel, henüz birkaç aylıkken Luteryen bir papaz olan babasının atandığı Doğu Almanya'da büyür.

Matematik, fen ve dil derslerinde büyük başarı gösteren Merkel fizik doktorası yaptı; ancak daha sonra kimya alanında bilim kadını olarak çalıştı.

1989 yılında Berlin Duvarı’nın yıkılmasıyla, yeni gelişmekteki demokrasi hareketi Demokratischer Aufbruch Partisi’ne girerek, politikaya atıldı.

Önce 1990’da, Doğu Alman Cumhuriyeti’nin son hükümeti Lothar De Maizier geçiş hükümetinde sözcülük yaptı. Aynı yıl, Almanya’nın birleşmesinden iki ay önce CDU’ya girerek, ilk genel Almanya seçimlerinde Federal Alman Meclisine CDU’dan seçildi.

Angela Merkel cok hızlı bir politik kariyer yaparak, 1991 ve 1998 yılları arasında hem parti başkan yardımcılığını, hem de zamanın Başbakanı Helmut Kohl kabinelerinde iki kez bakanlık görevini üstlendi.

1998’de partisinin genel sekreterliğine seçildi.

2000'de, partisini sarsan yolsuzluk skandalları sırasında önce Kohl ve diğer parti yöneticilerinin yanında yer aldı. Fakat kriz tırmanıp, eski Başbakan Kohl'ün oynadığı rolün açığa çıkmasıyla, eski patronunu eleştiren ilk CDU yöneticisi oldu.

Bu çıkışıyla dikkati çeken Merkel, Nisan 2000'de parti liderligine seçildi.

Ancak 2002 seçimlerinde yeterince popüler bir isim olarak görülmediğinden, Birlik Partilerinin başbakan adaylığını, CSU Başkanı Edmund Stoiber’e bırakmak zorunda kaldı. Bu seçimlerde tamamen ABD yanlısı bir Irak politikası izledi.

Merkel, Türkiye’nin Avrupa Birligine alınmasına da karşı.

Birlik Partilerinin Stoiber’in adaylığında 2002 seçimlerini kaybetmesiyle, 2005 erken seçimlerinde Merkel karşımıza başbakan adayı olarak çıktı ve büyük bir imaj değişikliği yaparak, saç modelini değiştirdi ve daha renkli giyinmeye başladı.

16 yıllık bir politika geçmişi bulunan Merkel, Almanya’nin ilk ve tek kadın parti başkanlığından sonra şimdi de ilk kadın başbakanı olma yolunda.

Ikinci evliligini sürdüren Merkel'in çocuğu yok.

XS
SM
MD
LG