Erişilebilirlik

AB'den İthalat Yasağı


Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye’den canlı kanatlı hayvan ve kuş tüyü ithalatını yasaklama kararı aldı. Komisyon’un kararında, Türkiye’de yapılan kuş gribi testlerinin “pozitif” çıkması etkili oldu. Avrupa Birliği, sorunun giderilmesi için uzman ekip göndermeyi teklif ederken alınan kararın hastalık belirtileri ortadan kalkıncaya kadar yürürlükte kalacağı bildirildi.

Avrupa Birliği Komisyonu’ndan yapılan açıklamada Türkiye’den gelecek numunelerin İngiltere’deki bir merkezde incelendikten sonra virüsün niteliği hakkında net bir bilgiye sahip olunacağı vurgulandı. Avrupa Birliği Komisyonu’nun sağlık ve tüketicinin korunmasından sorumlu üyesi Markos Kyprianou’nun sözcüsü Philip Tod, Türkiye’deki virüsün hastalığa neden olma düzeyinin yüksek mi düşük mü olduğunun bu testten sonra anlaşılacağını söyledi.

Komisyon tarafından alınan karar “acil” nitelikli bir karar olma özelliği taşıyor. Bu bağlamda konunun uzmanı birimler tarafından yapılacak değerlendirmelerden olumlu sonuç çıkana kadar önlemler yürürlükte kalacak. Avrupa Birliği yetkilileri yapılacak değerlendirmeler sonucunda önlemlerin kapsamının genişletilebileceğini ya da daraltılabileceğini belirtiyorlar. Avrupa Birliği şu an Türkiye’nin yanı sıra Kamboçya, Çin, Endonezya, Laos, Malezya, Kuzey Kore, Pakistan, Tayland, Vietnam, Rusya ve Kazakistan’a da ithalat yasağı uyguluyor.

Tod, Asya’da başlayan ve Türkiye’ye kadar uzanan kuş gribinin Avrupa için gerçek bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Tod, Komisyon’un üye ülkelerden “virüse karşı ilaçların stoklanmasını ve grip aşısının üretiminin artırılmasını” talep ettiğini açıkladı. Avrupa Birliği, kuş gribi şüphesi yaşanan Romanya’ya ilişkin olarak ise şimdilik herhangi bir önlem alınmadığını duyurdu. Buna gerekçe olarak ise Romanya’da hastalıklı hayvanlar üzerinde yapılan testlerin “negatif” sonuç vermesi gösterildi. Tod, Türkiye ile Romanya’daki durumun birbirinden farklı olduğunun altını çizdi.

Kuş gribi hastalaığına Avrupa Birliği sınırları içinde ilk kez 1999-2000’de İtalya’da rastlandı. Hollanda’da ise hastalıkla 2003’te karşılaşıldı. Aynı yıl Belçika ve Almanya’da da bazı örneklere rastlandı. Hollanda’da 30 milyon kanatlı hayvan öldürüldü ve hastalığın ekonomik maliyeti bu ülkede 150 milyon euroya ulaştı.

Hastalığın Avrupa Birliği sınırları içinde görülmesi halinde alınan önlemlere baktığınmızda her şeyden önce öldürücü olma düzeyi yüksek virüs belirlenmesi halinde bu virüse rastlanan yerlerdeki tüm kanatlı hayvanların öldürüldüğünü görüyoruz. Çiftliklerdeki aletler de ya yok ediliyor ya da virüsten arındırılıyor. Virüsün tespit edildiği çiftlik ve üretim merkezleri etrafında 10 kilometre yarı çapında karantina uygulanıyor.

Romanya'da da 1000 Kümes Hayvanı Öldü

Avrupa Birliği, kuş gribine rastlanan Romanya’da da durumu dikkatle izliyor. Romanya’da da bin kadar kümes hayvanının bu hastalıktan öldüğü gelen haberler arasında.

Bu arada, Güneydoğu Asya ülkelerini ziyaret eden Amerikalı yetkililer ve Dünya Sağlık Örgütü uzmanları, halen hayvanlardan insanlara bulaşan hastalığın, değişim geçirerek insandan-insana bulaşır özelliğe gelebileceği uyarılarını yineledi.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Jong Woo Lee, hastalığın insanlar arasında bir salgına dönüşebileceğini söyledi. Bununla birlikte örgütün Amerikalı temsilcisi David Nabarro, sağlık uzmanlarının önlem alarak, olası salgının etkilerini azaltmaya çalıştığını belirtti.

XS
SM
MD
LG