Erişilebilirlik

7 Ekim 2005: Irak'taki Gelişmeler Değerlendiriliyor


Washington Times yazarı Diana West, Türkiye’nin AB ile üyelik müzakerelerine başlaması dolayısıyla çok kültürlülük kavramını sorguluyor. Avrupa’da etnik, dini ve kültürel çeşitliliğin arttığına dikkat çeken West, bunun bir yandan da kimlik krizine yol açtığını belirtiyor. Makalede, başbakan Erdoğan’ın Avrupa’nın Hıristiyan kulübü olmaması gerektiği yönündeki sözleri eleştiriliyor ve Avrupa’nın Batı kimliğine sahip çıkmasının önemi vurgulanıyor.

"Başbakan Erdoğan, Avrupa’nın Türkiye ile müzakerelere başlama kararını oylamasından önce “Avrupa ya küresel bir aktör olacaktır ya da kendini bir Hıristiyan kulübü olarak tanımlayacaktır” diye konuştu. AB’nin kendi hazırladığı anayasada Tanrı ve Hıristiyanlık ifadelerine yer vermediği düşünüldüğünde, bu açıklama çok uygunsuz kaçmaktadır. Ancak Erdoğan’ın sözlerinde Batı kimliğinin dar görüşlü bir aşiret anlayışı olduğunu ima eden bir yön de var. Oysa bireysel özgürlüklerin temelinde yer alan özgür irade ve özgür vicdan anlayışı Hıristiyan uygarlığının bir ürünüdür. Ne yazık ki, Batı bu uygarlıktan uzaklaşmaktadır."

Cristian Science Monitor Irak’ta, 15 Ekim’de yapılacak referandumda anayasanın kabul edilmesi halinde Amerikan askerlerinin çekilmesi konusunun gündeme gelmesi gerektiğini savunuyor. Bu konuda net bir takvim belirlenmesinin doğru olmadığını kabul eden gazete, Irak güçlerinin eğitimine ağırlık verilmesi çağrısında bulunuyor.

"Irak’ta istikrarlı bir yönetim oluşturulmadan Amerika’nın hızla çekilmesi, ülkeyi isyancıların darbe girişimine uygun bir duruma getirir. Fakat belirlenecek bazı hedefler doğrultusunda önümüzdeki yıl boyunca askerlerin düzenli bir biçimde geri çekilmesi, Irak ordusunun ülke güvenliği konusunda daha etkin bir rol almasını sağlayabilir. Bir savaş ortamında Irak’ta demokratik bir yönetim kurmak hiç de kolay bir iş değil. Fakat Amerikan kamuoyunun bu konudaki desteği de büyük önem taşıyor."

USA Today de “şu anda Amerika’nın Irak’taki en büyük sorunu bu ülkenin teröristlerin eline geçmesine olanak vermeden geri çekilmenin bir yolunu bulmaktır” görüşüne yer veriyor. Gazete, Başkan Bush’un iyimser açıklamalarına rağmen ne siyasi istikrarın, ne de güvenliğin sağlanması konularında başarı sağlanamadığının altını çiziyor.

"Irak savaşı, bugüne kadar yaklaşık 2000 Amerikalının ölümüne ve 200 milyar doların üzerinde bir harcamaya mal oldu. Amerikan halkının savaşa verdiği desteğin azaldığı bir dönemde, iyimser açıklamalar yerine gerçekçi ve samimi bir yaklaşım gerekiyor. Geçmişte yapılan hataları bugün düzeltme şansımız yok. Fakat daha baştan yanlış başlayan bir maceranın, makul bir sonuca ulaşması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır."

Washington Post ise Amerikan senatosunun terör zanlılarına uygulanan sorgulama yöntemlerini kısıtlayan yasa tasarısını onaylamasını olumlu bir gelişme olarak yorumluyor. Bush yönetiminin terörle savaşta tutuklulara kötü muamele yaptığını savunan gazete, tasarının yasalaşması halinde buna “dur” deneceğini belirtiyor.

"Tasarı, Başkan Bush’a tutuklulara yönelik politikasını düzeltme fırsatı veriyor. Ancak Bush bunu kabul etmeye yanaşmıyor. Kongre, buna rağmen başladığı işi bitirmelidir. Kongre, Bush’un tutuklular konusunda Amerika’nın temel değerlerini bilerek çiğneme politikasını düzeltmeye çalışarak bütün dünyaya bu ülkede demokrasi olduğunu gösterecektir."

XS
SM
MD
LG