Erişilebilirlik

Gazze'de Gerginlik Sürüyor


İsrail'in Gazze'den çekilmesinin 3. haftasında bölgede gerginlik devam ediyor. İlk olarak yaklaşık 2 hafta önce Hamas gösterisinde patlayan silah yüklü kamyon pek çok Filistinlinin yaralanmasına neden olmuştu. Bunun ardından Hamas İsrail'e kassam füzeleri atmış İsrail'de buna hava saldırısıyla karşılık vermişti. Bir hafta kadar İsrail'in kara operasyonu düzenlemesinden korkan Filistinliler velerine kapanmış ve bölge adeta ölü kent görünümü almıştı. Son olarak dün gece yine Gazze'de Hamas üyeleri ile Filistin polisi arasında çatışma çıktı. Filistin yönetiminin Hamas tan silahlarını teslim etmesini istemesi üzerine çıkan çatışmada çıkan çatışmada 3 kişinin hayatını kaybettiği, 35 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Gazze'de bulunan Şati mülteci kampında Hamas üyeleriyle Gazze polisi arasında çıkan çatışma Filistin polisinin militanlardan silahlarını teslim etmelerini istemeleri üzerine şiddetlendi ve biri polis şefi olmak üzere 3 kişi hayatını kaybetti.

Bu çatışmanın ardından bugün Filistin polis gücüne bağlı 10 polis Gazze'deki hükümet binasını bastı. Polisler silahlarıyla parlamento binasına girdi.Hamas örgütüyle girilen çatışmada bir iş arkadaşlarının ölmesini protesto eden polisler Filistin Yönetimi'ni Gazze Şeridi'nde istikrarı sağlayamamakla suçladı.Silahlı grup yönetimi protesto eden sloganlar attı. Yüzlerce polis de bina dışında havaya ateş açtı. Polislerin baskını, milletvekillerinin yaptığı toplantı sırasında meydana geldi.

Filistinli polisler Hamas militanlarının çatışmalarda el bombası ve havan topu lkullandıklarını iddia ediyor. Hamas ise İsrail ile devam eden mücadele gereği silahlarını bırakmayı reddediyor. Pazar gecesi yaşanan çatışmalarda taraflar olayı kimin başlattığı konusunda birbirini suçlarken görgü tanıkları çatışmalarda aralarında çocuklarında bulunduğu sivillerin ateş altında kaldıklarını söylüyor.

Gazzeli Milletvekilleri, baskın sırasında, aynı anda Batı Şeria'daki ana parlamentoda devam eden hükümet oturumuna videofon ile bağlanarak Filistindeki genel güvenlik durumunu görüşüyordu.

Polislerin baskını ile bir anda karışan parlamento binası yarım saat süren gerginlikten sonra yatıştı. Polisler hükümetin Hamas'a daha ciddi yaptırımlarda bulunmasını istedi.
XS
SM
MD
LG