Erişilebilirlik

Öldürülen Afgan Milletvekili İçin Gösteriler


Yüzlerce Afgan, Mezar-ı Şerif’te 18 Eylül’deki seçimlerin ardından öldürülen milletvekili adayı için gösteri yaptı. Öfkeli kalabalık, suikasti düzenleyenlerin bulunarak yargı önüne çıkarılmasını talep etti.

Muhammed Eşref Ramazan, geçen hafta Mezarı Şerif’te otomobiliyle giderken korumasıyla birlikte öldürülmüştü.

Eşref Ramazan, ilk sonuçlara göre seçim bölgesinden meclise girecek 11 milletvekili arasında beşinci sırada yer alıyordu.

Bu yıl çoğundan Taleban'ın sorumlu tutulduğu saldırılarda bin kişi hayatını kaybetti. Bunlar arasında sekiz de milletvekili adayı bulunuyor.

Bu arada Birleşmiş Milletler ile Afganistan yönetiminin ortak seçim komisyonuna başkanlık yapan Peter Erben, hile yapıldığı iddia edilen sandıklardaki oyların incelendiğini açıkladı. 26 bin seçim sandığından yüzde dördünde hile yapılmış olabileceği şüphesini taşıdıklarını, ancak bunun seçimlerin genel başarısını gölgelemeyeceğini söyledi.

Afganistan'da 30 yılı aşkın bir süreden sonra ilk kez 18 Eylül’de parlamento seçimleri yapılmıştı.

Ülkede demokrasiye geçiş için dört yıl önce kararlaştırılan bir program çerçevesinde yapılan seçimler, Afganistan'ın yeniden yapılanma sürecinin en önemli aşamalarından biri olarak değerlendiriliyor. Seçimlerin resmi sonuçlarının bu ay ortalarında açıklanması bekleniyor.
XS
SM
MD
LG