Erişilebilirlik

'Ülkeler Artık Daha Az Mülteci Kabul Ediyor'


Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi, birçok ülke yönetiminin sığınmacılara yönelik politikalarını sertleştirdiğini ve giderek daha az sayıda mülteciyi kabul ettiğini bildirdi. 68 ülkenin temsilcilerinin katıldığı mülteciler konferansı Cenevre’de başladı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi, siyasi sığınmacı ve mültecilere uluslararası alanda tanınan hakların giderek azalmasından kaygı duyduğunu bildirdi.

Daire Sözcüsü Ron Redmond, birçok ülkenin; ekonomik gerekçelerle başka yerlere göç etmek isteyenlerle, baskı ve şiddete maruz kaldığı için sığınma hakkı talep edenler arasında doğru bir ayırım yapamadığını söylüyor.

Redmond, bir çok ülkenin terör tehdidi ve yeterli istihdam alanı bulunmaması gibi siyasi ve ekonomik gerekçelerle göçmenlere yönelik tutumunu sertleştirdiğini söylüyor:

"Ülke yönetimleri, göçü kontrol altında tutmak için sınırlarını daha sıkı korumak zorunda. Hükümetlerin kaçakçılık ve terörizm gibi tehditlerin önüne geçme çabalarını da anlıyoruz. Ama uluslararası kurallar çerçevesinde can güvenliklerinin koruma altına alınması öngörülen mülteciler için ülke yönetimlerinin bizlerle işbirliği yapması gerekir."

Ron Redmond, siyasi sığınma talebinde bulunanların sayısının rekor düzeyde düştüğünü ancak buna rağmen hala birçok ülkenin bu insanlara kapılarını açmak istemediğini söylüyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi Sözcüsü Ron Redmond, dairenin yıllık toplantısında bu yıl, insani yardım operasyonlarıyla uzun süreli kalkınma programlarını da ele alacaklarını belirtti.

“Yapılan araştırmalar, iç savaştan çıkmış bir ülkenin beş yıl içinde yeniden çatışma ortamına döndüğünü gösteriyor” diyen Sözcü, bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini kaydetti. Redmond, bu gidişi değiştirmek için savaştan çıkan ülkelere, barışı sürdürebilmeleri için uluslararası yardım yapılması gerektiğini belirtti.
XS
SM
MD
LG