Erişilebilirlik

Türkiye'de Zihinsel Özürlülere İşkence İddiası


Merkezi Washington'da bulunan bir insan hakları örgütü, Türkiye’deki Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanelerinde hastalara çok kötü muamele yapıldığını ileri sürdü.

Bütün dünyada zihinsel özürlülerin haklarını savunan Mental Disability Rights International (MDRI) adlı uluslararası kuruluş, yayınladığı raporda Türkiye'de psikiyatri klinikleri, yetim yuvaları ve rehabilitasyon merkezlerinde çocuk ve yetişkin hastalara yapılan muameleyi "işkence" olarak niteledi.

Raporda, buralarda çocuk yaştaki hastalara bile elektrik şok tedavisinin, anestezi olmadan uygulandığı ve bunun uluslararası standartlara aykırı olduğu belirtiliyor. "Kapalı Kapılar Ardında: Türkiye'de Psikiyatri Klinikleri, Yetimhaneler ve Rehabilitasyon Merkezlerinde İnsan Hakları İhlalleri" başlığını taşıyan raporda, Türkiye'de zihinsel engellilerle ilgili bir yasa bulunmadığı için bu tesislerde tutulan bireylerin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne göre, "yasa dışı" olarak gözaltında tutuldukları öne sürülüyor.

MDRI adlı kuruluşun İstanbul'daki sözcüsü Şehnaz Layıkel ve raporun hazırlanmasına katkısı olan uzmanlardan Nevhiz Çalık ile konuştuk. Çalık, Amerika’nın Alaska eyaletinin Palmer kentinde yargıç yardımcısı olarak çalışıyor. Mehmet İlhan'ın yaptığı söyleşilere yukarıdaki Real Audio bağlantılarından ulaşabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG