Erişilebilirlik

Irak'ta Bombalı Saldırı: En Az 60 Ölü


Bağdat’ın kuzeyindeki Balad Kentinde 3 araca yerleştirilen bombaların patlaması sonucu en az 60 kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

Irak’ın batısındaki Ramadi kentinde yolkenarına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 5 Amerikan askeri öldü.

Amerikan ordusundan yapılan açıklamada askerlerin bindikleri aracın, isyancılara karşı düzenlenen bir operasyon sırasında havaya uçtuğu belirtildi.

Öte yandan Irak’ta nüfuzlu Sünni lider Adnan el-Dulaimi, Amerikan kuvvetlerinin Bağdat’taki evini basarak 4 korumasını tutukladığını açıkladı.

El-Dulaimi, bölünmeye karşı ulusal uzlaşmadan yana bir kişi olarak baskından büyük şaşkınlık duyduğunu söyledi.

Bağdat’taki bir Amerikan askeri sözcüsü, Amerika’nın Sesi’ne, baskını doğrulayacak ya da yalanlayacak durumda olmadığını bildirdi.

El-Dulaimi, azınlıktaki Sünni Arapları temsil eden büyük bir siyasi örgütün liderliğini yapıyor. Örgüt, Sünni Arapları gelecek ay yapılacak referandumda Anayasaya “ Hayır oyu” vermeye çağırıyor.

Sünniler, Anayasanın onaylanması halinde Irak’ın Şii ve Kürt bölgelerine bölüneceğini savunuyor ve kendilerine ülke yönetiminde söz hakkı tanınmayacağından korkuyor.

Casey: Duruma Göre Askerler Önümüzdeki Yıl Çekilebilir

Irak’taki Amerikan birliklerinin komutanı Orgeneral George Casey, Amerikan askerlerin önümüzdeki yıl ülkeden çekilmeye başlayabileceğini açıkladı.

Casey, Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonunda yaptığı açıklamada, askerlerin ne zaman çekilebileceğinin, önümüzdeki aylardaki gelişmelere bağlı olduğunu belirtti.

Irak’ta 15 Ekim tarihinde anayasa referandumu; Aralık ayında da genel seçimler yapılacak.

Orgeneral Casey, isyancıların seçimleri engellemeye çalışacaklarını, ancak başaramayacaklarını da söyledi.

Oturumda, senatörler Orgeneral Casey’nin iyimser açıklamalarını kuşkuyla karşıladı. Demokrat partili senatör Carl Levin, Sünni Arapların anayasaya muhalefetinden kaygı duyduğunu dile getirdi.

XS
SM
MD
LG